Мандатоносителите от ПП предлагат микс от готовност да се носи политическа отговорност и възможност за диалог, обобщи той.

Свързани новини

16.12.2022 18:00

Денков може да подейства като мехлем: Христо Иванов

Видян 845 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителство може и трябва да има. Това заяви пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Всяка политическа сила трябва да намери баланса между отговорността да има такова и готовността да поеме негативите, които са съпътстващи“.  

Номинацията за премиер на акад. Денков е подходяща, защото той е диалогичен човек, посочи още Иванов.

„С неговата кандидатура не е нужно да се търси отговор на въпроса кой ще носи отговорност. Ако залитнем в чисто експертния формат, както се случи с първия мандат, там стоеше въпроса кой ще понесе отговорност за евентуални действия и бездействия на кабинет, който е съставен от политически неангажирани хора“.

Мандатоносителите от ПП предлагат микс от готовност да се носи политическа отговорност и възможност за диалог, обобщи той.

„На ранен етап беше обявена кандидатурата за премиер и започнаха разговори с парламентарно представените сили по теми, които могат да ни обединят. При воля от страна на партиите, би могло да се стигне до съставяне на правителство“.

Христо Иванов посочи, че не е чул ясно политически аргументи от ГЕРБ и ДПС, които си тръгнаха от срещата с академик Денков.

„Надявам се, че ако има малко повече политическо време, страстите, свързани с първия мандат, ще утихнат и позитивите от така формулираното предложение на ПП ще започнат да излизат на преден план“.  

Иванов призова политическите лидери да подходят към кандидатурата на акад. Денков по същия начин, по който подходиха към тази на проф. Габровски

„Той не беше атакуван от политически лидери“.

Съпредседателят на ДБ посочи, че акад. Денков има ясна научна и експертна биография.

„Имаме ясна експертност и кауза, последователно поведение и диалогичност, може би е добре да видим в това капацитет. Академик Денков-като фигура и като заявка за диалогичност, може да подейства като мехлем върху нараняванията, които сме си нанесли взаимно с политическите опоненти“

Той обясни, че ПП са мандатоносители и те ще решат какъв състав на кабинет ще внесат, както и дали Асен Василев и Кирил Петков ще участват в него.

„Ние мислим как ще работи един такъв кабинет. Добре е, ако бъде избран, да му се даде възможност да остане неутрален по отношение на фронтовите линии и негативите, които ние, лидерите носим със себе си“.

Той обясни, че на този етап разговорите са фокусирани върху програмния компонент.

„Ще изпратим и нашите предложения за приоритетите, върху  които да стъпи програмната част от конструкцията. Всеки състав на правителство ще е смес между програма, експертност и елемент на политическа отговорност. Не сме обсъждали министри. Акад. Денков започна процеса. Той го води“.

ДБ не предоставя безусловна подкрепа, поясни той.

„Имаме трайна позиция – ако има сериозен шанс за правителство, то е с втория мандат. Работим това да се случи. Тези шансове трябва да се изработят, а не да се констатира липсата им. Ситуацията е изключително сложна, но трябва да си даваме сметка, че всички други сценарии са по-лоши“.

Изборният кодекс и ветото на президента може да повлияят върху това дали ще има правителство, призна Христо Иванов.

„Всичко е крехко и може да се превърне в препъни камък. Нашият призив ще  е да опитаме да бъдем по-конструктивни. Ако ветото бъде отхвърлено, има значение дали има заявки, да се състави правителство и този парламент да има по-дълъг живот. Тогава определени спорни въпроси могат да бъдат обсъдени отново. Ако има воля, могат да се намерят формулите, които да ни помогнат да вървим напред“.

Академик Денков може да подейства като мехлем за нараняванията, които сме си нанесли с политическите опоненти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 18.12.2022 23:46

    свързан с пфайзер, събираше днк на децата, простото и кокорчо имат договорка с ветеринарчето бурла - шеф на пфайзер, за зарибяване с псевдо лекарства от институт в Солун, подлъгаха пенсионерите да се бодат с отровите ковид вакси за 75 лева, наивниците сега лекуват тежки болести или измират, ристо да си върви в брюксел при корупционерите с торбите с пари

  • 001 Anonimen 16.12.2022 20:32

    Отявлен соросоид като мършата Денков може само да бъде отрова, което доказа с унищожаване на бълг.образование за това не трябва да бъде допускан до държавна позиция, камо ли премиер.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак