Свързани новини

01.07.2021 18:07

Демократична България настоява за гаранции за независима проверка на машините за гласуване

Видян 2420 пъти | Коментари 6
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Демократична България” изпрати писмо до ръководството на Държавната агенция електронно управление (ДАЕУ), с което настоява за гаранции, че ще бъде извършена независима проверка на машините за гласуване на 11 юли. Затова е необходимо да бъде предоставен достъп на експертите, излъчени от политическите партии, до изходния код на софтуера на машините.

Според решение на ЦИК политическите сили, участващи в изборите на 11 юли, трябва да имат право на достъп до информация за хардуера, всички скриптове за изграждане на системен образ и на целия изходен код.

ДАЕУ обаче утвърждава свои правила, в които такъв достъп не е предвиден изрично. Това означава, че не е сигурно дали експертите на политическите сили ще могат да установят по същество как функционира софтуерът на машините и как ще се изчисляват резултатите. Достъпът на кода не предполага негова модификация, а единствено преглед.

“От години настояваме участниците в изборния процес да имат възможност да направят одит на машините, за да може обществеността да получи пълни гаранции за честността на изборите. Сега този въпрос вече е регулиран законодателно и призоваваме ДАЕУ да коригира правилата си в съответствие с решението на ЦИК, така че да предвиди достъп до изходния код. Това ще повиши доверието в процеса и ще елиминира много


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Нановки 04.07.2021 21:09

    ДБ пак разиграват театър преди изборите. Но хората видяха, че за нищо не стават и няма начин да им гласуват доверието си.

  • 003 Anonimen 04.07.2021 16:26

    А защо не се казва нищо за това, че Демократична България реално губи половината си подкрепа. То и не е изненада имайки предвид, че в тази сложна ситуация те бяха най-неадекватни и се опитваха само да си извадят дивиденти за тях. За другите партии е ясно. Те поне направиха нещо смислено – да си мълчат и да не се правят на нагли като ДБ.

  • 002 Криси 03.07.2021 08:41

    Тия провали нямат право да изискват каквото и да е!

  • 001 Калин 02.07.2021 18:02

    Много ги влече ДБ да се бъркат в изборния процес, току виж намерят пролука за измами.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец