Свързани новини

23.03.2021 15:23

Демократична България е единствена без хора на ДС в листите си

Видян 1971 пъти | Коментари 8
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Демократична България” е единствената политическа формация от тези с потенциал за влизане в Народното събрание на изборите на 4 април, която няма в листите си сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това показват резултатите от проверка на Комисията по досиетата.


Коалицията е възприела за свое вътрешно правило кандидатите да декларират, че нямат принадлежност към комунистическите тайни служби.


Темата за лустрацията е застъпена и в програмата на “Демократична България”. Наред с въвеждане на задължителни и системни проверки за интегритет на хората на висши публични длъжности, формацията предвижда и разсекретяване на всички разработки на МВР и ДАНС с изтекъл гриф към 2020 г. Това според Обединението е възможността за осветяване на задкулисието на прехода.


“Демократична България” предвижда и в Конституцията да бъде заложена забрана за хората с принадлежност към бившата ДС да заема публични длъжности. Предивжда се и специален закон, с който да се уредят конкретните основания за лустрация


Обединението предвижда и проверките за принадлежност към комунистическите тайни служби да обхваща ръководните публични длъжности в Министерския съвет, МВР, Министерството на отбраната, МВнР, службите за сигурност, Министерството на правосъдието, ВСС и органите на съдебната власт – съдилища, прокуратура и следствие от окръжно и по-високо ниво, както и Конституционния съд. Цели се и проверки да има и по отношение на независимите контролни и регулаторни органи – Комисия за защита от дискриминация, омбудсман, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на личните данни, СЕМ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 26.03.2021 13:00

    Оф ама направо ще ме разплачат. Това с хората от ДС не му ли мина вече модата. А и как да има хора от ДС като масово са млади и неопитни хора, които са подбирани нарочно такива, за да бъдат лесно манипулирани от олигарсите, които финансират тази партия.

  • 006 Мила 25.03.2021 21:40

    Много обичам политици да ме лъжат…

  • 005 Асен 25.03.2021 21:00

    Ами не е вярно това…

  • 004 Филип 25.03.2021 08:53

    Демократична България е единствена без хора на ДС в листите си

  • 003 Мартин 24.03.2021 17:00

    Как така Демократична България била единствена без хора на ДС в листите си? Ами джуджето-генерал Атанас Атанасов какъв е? Не е ли работил за интересите на ДС?!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей