Свързани новини

27.10.2021 16:30

Демократична Бъглгария осуети прилапването на Пловдивския панаир

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Демократична България“ успя да предотврати прилапването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Общинският съвет във Варна отхвърли на заседанието си в сряда предложението, внесено чрез кмета на града Иван Портних, за апортиране на акции на община Варна в дружество, контролиращо панаира.


Общинските съветници на “Демократична България” в Пловдив и Варна предприеха в последните дни съвместни действия срещу измамата. След алармиране на медиите, писма до институции и публични протести, опитите засега са пресечени.


Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов се включи в протеста в сряда пред община Варна, организиран от местните организации на обединението и излъчван в социалните мрежи. “Гергов е емблематична фигура на българското задкулисие и далаверата с прилапването на Пловдивския панаир е емблематична за цялата история на българския мафиотски криминален преход. През тази история се преплитат биографиите на Георги Гергов и на Сотир Цацаров, тя дава контекст на въпроса, откъде се появи Цацаров, за да оглави прокуратурата. И защо сега Цацаров като председател на комисията за борба с корупцията си затваря очите за всичко, което се случва”, каза Иванов. Той припомни, че Цацаров като главен прокурор беше част от ЦУМ-гейт, който се разви в друга емблематична сграда с национално значение, попаднала под контрола на Гергов.


Ето каква е историята на далаверата с Пловдивския панаир. Община Варна притежава 16 340 000 броя акции в „Пълдин Туристинвест“ АД, равни на 29% от капитала на дружеството. Негов мажоритарен собственик е пловдивският бизнесмен и бивш областен лидер на БСП Георги Гергов. Чрез това и други свои дружества той притежава над 2/3 от капитала на “Международен панаир Пловдив“ АД. С акциите на варненската община „Пълдин Туристинвест“ би имал 79,3% от Панаира – дял, осигуряващ квалифицирано мнозинство при вземането на решения.


Варненските акции в Панаира датират от друга схема между Портних и Гергов – за т.нар. Дупка в центъра на морския град, излязла 43 млн. лв. на държавния бюджет. Общината получи от държавата като подарък 29% от акциите в Панаира, но Общинският съвет през 2017 г. гласува да ѝ ги върне.


Погазвайки решението на съвета, Портних вкара в общинския съвет предложението за апорт. Общинарите на „Демократична България“ от Пловдив и Варна изпратиха писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева с въпрос, върнати ли са акциите на община Варна в Пловдивския панаир, а чрез медиите от ведомството отговориха, че при тях няма и следа от подобно действие. Но предупредиха Варненския общински съвет, че ако той вземе решение за прехвърляне на акциите, ще бъде нарушен Законът за приватизация и следприватизационен контрол.


Ако обаче общинският съвет одобри някой ден апорта, следващите  спирачки пред скритата приватизация на Пловдивския панаир са областният управител на Варна и съдът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец