Българската национална идея днес има ново измерение и то е много ясно, а именно България и Република Северна Македония

Свързани новини

20.07.2023 11:21

Декларации в НС за 120-ата годишнина от Илинденско-Преображнеското въстание

Видян 616 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С декларации от парламентарната трибуна депутатите отбелязаха 120-та годишнина от Илинденско-Преображнеското въстание, предаде БНР. Отправени бяха упреци заради настоящата политиката към Северна Македония. Депутатът от ПП-ДБ Христо Даскалов припомни за историческите събития и заяви:

"Паметта за подвига е жива и саможертвата им трябва да я помним, и да пазим България както героите на Илинден, Преображение и Кръстовден 1903-та година повеляват".

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че годишнината се е превърнала в поле за дискусии и сега трябва да си направим извода как да преодолеем травмата от провала на българската идея:

"Българската национална идея днес има ново измерение и то е много ясно, а именно България и Република Северна Македония, след 200 години разделение, да бъдат част от една геополитическа и една цивилизационна зона".

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обаче отправи обвинение в лицемерие, защото двете най-големи коалиции в парламента са гласували ЗА отхвърляне на ветото върху преговори за еврочленство на Северна Македония:

"Ужасно е грозно в тази зала да гласувате против паметта и делото на хората, които са въставали и са се борили, и са умирали в Илинденско-Преображенското въстание, и същевременно да ги величаете и да се опитвате да обвържете някакъв странен паралел със сегашната действителност и бъдещето на Северна Македония в Европейския съюз. Те нямат място в Европейския съюз, докато не започнат да си изпълняват договора, който имахме, и докато не изпълняват условията по една неособено добра преговорна рамка, която беше направена за тяхното присъединяване".



Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към