“Демократична България” заявява в жалбата си още, че решението на ЦИК “води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес - прозрачността".

Свързани новини

21.08.2022 17:08

ДБ обжалва в съда решение на ЦИК за изходния код на машините за гласуване

Видян 3283 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Демократична България” подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване. С нея ДБ иска да гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс, съобщават от организацията.


“Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера”, се казва в жалбата на ДБ.


Жалбоподателите настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не само по време на публична процедура по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.


Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настоява “Демократична България”. “Този подход предполага, че изходният код, удостоверен през 2021 г., е идентичен с изходния код, наличен към момента, като за това трябва да има криптографски гаранции. В противен случай предишното удостоверяване няма как да се счита за действително”, се казва в документа до ВАС.


“Демократична България” заявява в жалбата си още, че решението на ЦИК “води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес - прозрачността".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 отново измама 21.08.2022 19:26

    Няма друга държава без алтернатива за гласуване освен нашата с машинен вот. Хората все повече се убеждават, че машините се манипулират и не отразяват истинския вот, а този на дълбоката държава. Не случайно ЦИК не иска преброяване на хартиените отрязъци, а ПП още сега се вижда победител, след като срина държавата и ограби народа, хората ги пустосват и проклинат и няма кой да гласува за тях

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат