Свързани новини

12.08.2021 11:50

Даже да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим: Асен Василев

Видян 1684 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приходната част в бюджета се движи изключително добре. Това се дължи от части на по-добрата икономическа ситуация в страната и от части на по-добрата събираемост. Очакваме до края на годината да бъдат събрани около 2 млрд. лева допълнителни приходи, над това, което е заложено в Закона за бюджета, съобщи след заседание на Министерския съвет финансовият министър Асен Василев, предаде БНТ.

"Това е при прогнозирана тежка ковид криза. Т.е. два месеца тази година да бъдат както бяха ноември и декември миналата година ", поясни той.

По думите му, ако няма тежка ковид криза тези приходи могат да бъдат даже над 2 млрд. лева.

Василева разясни защо при такава добра приходна част, която позволи в рамките на служебния кабинет да не трябва да се тегли заем, се налага актуализация на бюджета:

"В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната част. Ние даже да имаме 2 млрд. повече приходи нямаме право да ги харчим, да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени - за пенсии, за подкрепа на бизнеса, за здравеопазване".



Без актуализация на бюджета ще има пари за добавката от 50 лева за пенсионерите за септември, за октомври не е ясно, ще има пари за президентски и парламентарни избори, но няма да има за антикризисната мярка 60 на 40.  Парите за здраве ще бъдат на база на активиране на буфера, което означава  министерства да останат без средства за изплащане на заплата, обясни Асен Василев. 



Министърът на финансите съобщи, че на заседанието си кабинетът е приел доклад за касовото изпълнение на бюджета за първото полугодие. Приходите са Министър Василев съобщи, че приходите за шестте месеца са 24,758 милиарда лева или със 3,3 милиарда повече от миналата година.

Данъчните и неданъчните приходи, събирани от НАП и Агенция "Митници" са с 3,6 млрд. лв. повече, имаме с 300 млн. по-малко постъпления от средства от ЕС.

24,6 милиарда са разходите или това е 4,69% от годишните разходи. За шестте месеца има не дефицит, а излишък от 118,2 милиона лева. Предварителните данни за юли показват, че излишъкът ще нарасне значително до над 700 млн. лв.

Приходната част от бюджета се държи изключително добре, което се дължи отчасти на по-добрата икономическа ситуация и отчасти на по-добрата събираемост, Долу-горе 50 на 50%, заяви той.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни