Свързани новини

01.08.2014 12:30

Дъждовете съсипаха реколтата

Видян 1213 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от половината от плодовете и зеленчуците тази година са съсипани от дъждовете и градушките, съобщава „Преса“. Първо пострадаха черешите, над 50% от реколтата е отишла на боклука. Организацията изнася средно на година 40 тира по 20 тона от ранния плод. Тази пролет не са продали и един камион. Във всеки тир има продукция за около 17 000 евро и само заради нереализирания износ на череши производителите са загубили близо 700 000 евро. В същото време разходите са по-големи заради многократните пръскания с препарати.


Сега овощарите се надяват на ябълките. Но насажденията, които не са ударени от градушка, масово са обхванати от болести и производителите правят постоянно нови разходи, за да ги опазят. Подобно е положението и при доматите, които буквално са „запалени“ от мана. Затова българската стока е скъпа и в момента се предлага на борсите по 1,60-1,80 лв. за килограм. Земеделците се надяват да успеят да наберат поне пипер. Той обаче е засаден около месец по-късно заради продължителните дъждове.


В Холандия няма много слънце, но това не пречи оранжериите да са пълни с домати. Голямата драма тази година ще е за лозарите. Има масиви между Сливен и Нова Загора, където не е останала и една здрава чепка. Най-тежко е в Пиринския край, но общо може да се каже, че в цялата страна производителите са в сложна ситуация. Това заяви за „Преса“ Красимир Коев, шеф на Изпълнителната агенция по лозата и виното.


Дъждовете измиват почвата и се налага допълнително торене. Някои стопани са пръскали по 12 пъти. Стандартно масивите се третират по 5-7 пъти. Всичко това допълнително оскъпява продукцията. Да не забравяме, че август едва започва и изобщо не се знае дали няма да се наложат още разходи. През миналата година винзаводите преработиха 250 хил. тона грозде. Допреди две-три седмици прогнозираха да съберат около 200 хил. тона, но надеждата им се изпарява с всеки изминал ден. Някои стари лозари вече казват, че това ще е най-лошата реколта от 30 години.


В същото време на винения пазар има криза и нашите изби разполагат с остатъчни количества. Над половината от еликсира традиционно продаваме на руския пазар, а там сега имат сериозни проблеми. Рублата е обезценена и търговците се въздържат да правят поръчки. Проблем имат и превозвачите. За да избягват размирните зони на Украйна, трябва да заобикалят през прибалтийските републики и Беларус. Всичко това сериозно оскъпява виното. Затова в момента и купувачите, и продавачите мълчат.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни