Кирил Петков

Свързани новини

06.06.2023 11:29

Давам имунитета си само след комисия в НС: Петков

Видян 1530 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обвинител №1 Иван Гешев ще внесе мотивирано искане до НС за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу експремиера и съпредседател на ПП - Кирил Петков.


Държавното обвинение настоява за сваляне на имунитета заради неверни данни в декларацията му за гражданство от 2021 г.


"Ще изчакам да се състави и заработи комисия в НС, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск", заяви самият Петков във Фейсбук. "В деня преди комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно", подчерта още той.


Само преди седмица държавното обвинение поиска имунитета и на другия експремиер и лидер на ГЕРБ/СДС Бойко Борисов заради казуса около къщата в Барселона.


Припомняме, че в скандалния запис от заседанието на ПП Петков повдигна темата за пазене на депутатите от прокурорски искания. "Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е - казваме, че се прави комисия по имунитетите, защото той най-вероятно няма да е само на Борисов, ще видим дали ще ни искат на нас, на някой от другите, това ще се види. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа".


На записа другият съпредседател на ПП Асен Василев също се включва с думите: "Това, което каза Кирил, идеята на Иванов е да се въведат европейски практики от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в тази комисия, която ще разглежда всички доказателства, лист по лист и перо по перо. Докато те не са отстранили Гешев, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът".


По повод декларацията за канадското гражданство от прокуратурата обявиха, че тя няма доказателствена стойност, а е само уведомление. Ако законът бил друг, Петков можело и да бъде обвинен. Той се бе отказал от гражданството си, преди да стане министър - на 24 април 2021 г. върнал паспорта си. Пое икономиката на 12 май, но спря да има канадски паспорт чак през август.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.