Свързани новини

06.01.2021 21:01

Датчаните ще могат да теглят 20-годишни ипотечни кредити с нулева лихва

Видян 2380 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната с най-дълга история на отрицателни лихви, определени от централната банка, предлага на собствениците на жилища 20-годишни ипотечни кредити с фиксирана нулева лихва, предава Bloomberg.

Клиентите на датското подразделение за жилищно финансиране на Nordea Bank могат да получат считано от вчера ипотечните кредити, които носят по-нисък купон от американските 10-годишни държавни ценни книжа. Най-малко още две банки заявиха, че ще направят същото, предаде investor.bg.

Дания изпъква в глобален план като страната с най-дълъг период на отрицателни лихви, определени от централната банка. През 2012 г. ръководителите на банката тласнаха основната лихва под нулата, за да защитят кроната, която е обвързана с еврото. Оттогава датските собственици на жилища се радват на непрекъснат спад на разходите по обслужването на кредитите си.

Кредитите със срок от 20 години без плащане на лихва, които бяха немислими преди време, се случват в момент, когато централни банкери в цял свят избягват повишаването на лихвите. Вероятно нито една голяма централна банка в западните страни няма да повиши лихвите тази година, сочи тримесечен преглед на паричната политика на Bloomberg.


Дания има система, при която ипотечните кредити са директно обвързани с конвертируеми облигации, използвани за финансиране на заеми. Кредиторите действат като брокери между кредитополучатели и инвеститори, генерирайки приходи от такси, а не от лихви. Кредитополучателите получават купонната ставка, въпреки че ефективните разходи обикновено са малко по-високи, тъй като облигациите рядко се продават по номинална стойност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 06.01.2021 21:22

    Има нещо гнило в Дания!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху