Свързани новини

29.01.2021 09:32

Датата на изборите е недоглеждане: Захариева

Видян 1828 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Недоглеждане беше да се определи датата 4 април - Великден за католици и арменци. Президентът не покани професионални дипломати, нито мен. Разбрах датата на изборите от телевизиите. Тя няма да допринесе за висока активност на вота. Надявам се да не е нарочно, за да бъдат затруднени нашите сънародници да гласуват. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в студиото на Би Ти Ви. „118 хил. българи са гласували в чужбина на предишните парламентарни избори, от които в Турция – 33 хил., най-много. Секциите, които по принцип разкриваме трябва да стигнат за хората, които имат желание да гласуват“, каза външният министър.


Относно гласуването на българите в чужбина, Захариева уточни, че МВнР прави всичко възможно, за да осигури достатъчно секции, но има доста фактори, които ще повлияят върху активността – коронаврусът и съвпадането на датата с католическия Великден.


„Ще се спазват мерките при гласуване, опашки не навсякъде има. Има секции, в които гласуват по десет души. За да се разкрие секция извън представителството трябва 60 души да поискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат разкриване на секции“, посочи първият ни дипломат и допълни, че има много държави, в които по закон позволяват разкриване на секции само в официалните представителства.


Захариева уточни, че във Великобритания ще има 35 секции, защото вече не са част от Европейския съюз. Тя посочи, че от Италия и Испания, където има големи български общности, е получено разрешение за разкриване на секции. Външният ни министър заяви, че в Германия законодателството не позволява разкриване на секции извън официални представителства, но за евроизборите са направили изключение.


„118 хил. българи са гласували в чужбина на предишните парламентарни избори, от които в Турция – 33 хил., най-много. Секциите, които по принцип разкриваме трябва да стигнат за хората, които имат желание да гласуват“, каза външният министър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева