Свързани новини

30.08.2021 10:37

Държавата плаща по 380 лв. на час на Ахмед Доган

Видян 4695 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Капитал


    През последните месеци ТЕЦ "Варна" работи активно като резервна мощност за производство на ток.
    Електроенергийният системен оператор плаща за това почти двойно по-скъпо от борсовите цени.
    За август сумата може да достигне 30 млн. лв., с които в крайна сметка ще бъде натоварен бизнесът.

Една от най-добре пазените тайни в държавната енергетика - колко точно пари се дават на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна", бе разбулена през последните дни. В писмен отговор на парламентарен въпрос служебният министър на енергетиката Андрей Живков даде подробна справка за платените от Електроенергийния системен оператор суми към централата за предоставяне на студен резерв, балансираща енергия и разполагаема мощност.

Накратко - през 2020 г. са платени общо 20.8 млн. лв., а от началото на 2021 до края на юли сумата е 12.4 милиона. На пръв поглед това може и да не изглежда много, но ако се погледне какво стои зад тези суми, ситуацията се променя.
Реклама

Така например през изминалите 7 месеца за всеки произведен мегаватчас електроенергия от ТЕЦ "Варна" държавната ЕСО, която все още се управлява от ГЕРБ, е плащала между 245 лв. и 381 лв. Това е средно над два пъти повече от борсовите цени на тока за този период.

Данните за август все още не са обобщени, но е сигурно, че ТЕЦ "Варна" е работила в пъти повече от предните месеци и при още по-висока цена - вероятно надхвърляща 400 лв./мВтч. Така само за този месец приходите на централата на Доган може да надхвърлят 30 млн. лева. Което няма как да не се отрази на сметките за ток на бизнеса.

Какво показват данните

ТЕЦ "Варна" получава плащания по две линии. Едната е за предоставянето на резервни мощности, които реално не работят, а стоят в готовност. Нещо, което много прилича на студения резерв, но се нарича по друг начин - резерв за регулирана на честотата и обемните мощности.

Втората е за активна електрическа енергия - тогава, когато централата действително произвежда ток.

Любопитна подробност е, че приходи през април няма, като едно от обясненията за това е притеснението на ГЕРБ от обвинение, че прави услуги на ДПС преди изборите на 4 април, тъй като процедурата за сключването на такива договори между ЕСО и централите трябваше да се проведе около 20 март.

За стоене в резерв ТЕЦ-ът на Доган е получил почти 2.9 млн. лв. от началото на годината. А за производство на ток - 9.5 милиона.

Именно плащанията за активна електрическа енергия са ключовите в този случай. На практика се оказва, че ТЕЦ "Варна" е била активирана от ЕСО в определени моменти, за да запълни недостиг на ток в системата. Това е т.нар. услуга по балансиране нагоре, която се активира "за компенсиране на разликата между регистрираните договорени и фактически реализираните графици за доставка, както и колебанията на товарите с недоговорен график на доставка".

Или казано по друг начин - когато потреблението на електроенергия рязко и непланирано надвиши предлагането, ЕСО пуска допълнителни мощности, за да запази баланса на електроенергийната система. Кои точно централи да се активират обаче решава именно диспечерско звено на ЕСО.
От справката на министър Живков се вижда, че срещу тези 9.5 млн. лв. стои изключително малко количество произведена електроенергия - 31 423 мВтч. За сравнение - толкова произвежда АЕЦ "Козлодуй" само за 15 часа.

Средната цена на тока, който ЕСО купува от ТЕЦ-а на Доган е 302 лв./мВтч, като в различните месеци варира - от 245 лв./мВтч през февруари и 381 лв./мВтч през юли. В същото време на Българската независима енергийна борса сделките са се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 30.08.2021 20:50

    Куче касичка.

  • 004 Anonimen 30.08.2021 17:23

    До 003, Тихомир Томов, анонимността ти не скрива простотията ти, тя "блести" във всеки твой изказ !

  • 003 Anonimen 30.08.2021 13:02

    Къде Кирето да затвори това кранче?....Няма го!

  • 002 Anonimen 30.08.2021 11:46

    Най-първото нещо което трябва да се направи е да се забрани ДПС защото е на верска и етническа основа и е създадена от БКП против законите на Конституцията ! Доган и ордата му, както и Тиквата и неговата орда трябва да са в килиите на затвора, защото няма как да са безумно богати от законна дейност, Ал Капоне е осъден "до живот" за измама с данъци, ние спиме и се "наслаждаваме" на обирите от държавата на тези животни ! Имаме прокурор измамник и бандит и не можем да го махнем, защото никой политик не желае това ! Имаме най-бедната държава в ЕС защото нямаме народ, а стадо мършави овце ! Единствени сме в света които не можем да осъдим нито един политик за корупция, ЕДИНСТВЕНИ !

  • 001 тотално безобразие 30.08.2021 11:20

    Влезе в политиката като цървул и на гърба на народа и държавата стана мултимилионер. В Чехия разследват сделката му за корупция и престъпление, но в България продължават, дори и служебният министър, да му наливат милиони за няма нищо, просто щото е Доган, големия играч и разбирач от схеми и обръчи от фирми?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,