Общините не могат да се справят с възстановяването на инфраструктурата, ако не получат държавна помощ

Свързани новини

07.09.2023 13:24

Държавата да бъде на мястото си и да изпълнява функциите си: Ексминистър на околната среда и водите

Видян 835 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общините не могат да се справят с възстановяването на инфраструктурата, ако не получат държавна помощ

"Трябва държавата да бъде на мястото си и да изпълнява функциите си. Всички компетентни институции трябва да си вършат работата".

Това каза пред БНР депутатът от ДПС Джевдет Чакъров, министър на околната среда и водите в периода 2005-2009 г., в коментар на
бедствената ситуация в общини по Южното Черноморие след поройните дъждове на 5-и септември. Той беше категоричен, че за да не се стига до такива наводнения с огромни щети, най-тежката от които е загубата на човешки животи, вниманието трябва да бъде насочено към превенция и състоянието на инфраструктурата:

"По отношение на изсичането на горите трябва да има много сериозен контрол. Проводимостта на реките и деретата трябва да се съблюдава стриктно от компетентните институции. Но и гражданите искам да призова - да не замърсяваме, да имаме активна гражданска позиция за поддържане. Още 2005-2009 г. България стана член на Европейската прогностична метеорологична агенция и трябва да получаваме много по-точна информация и да се насочват усилията да има превенция. Да се евакуират хората от такива рискови места, както се случва в други страни в Европа. Можем да си позволим и ние това в съвременното ниво на развитие на науката. Трябва да се инвестира много и в научни изследвания в областта на климата - за подобряване на точността на метеорологичните прогнози и усъвършенстването на моделите, чрез които се управлява рискът от наводнения".     

Чакъров подчерта, че от щетите от бедствието е станало ясно, че подземната и пътната инфраструктура не са с добро качество.

"Общините не могат да се справят с възстановяването на инфраструктурата, ако не получат помощ от държавата. ... Трябва да има адекватни политики, адекватни инвестиции и максимално ефективно разходване на публичния финансов ресурс. Трябва държавата да намери необходимия ресурс, за да подпомогне пострадалите населени места по най-бързия начин".


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни