Докато на Запад победата над нацистка Германия се чества на 8 май, в Съветския съюз възпоменателните събития и военните паради традиционно се провеждат на 9 май. Тази традиция се пренася в днешна Русия и повечето други бивши съветски републики.

Свързани новини

28.10.2023 17:00

Държава от ЕС глоби мъж с 400 евро за носене на "съветска шапка"

Видян 4247 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според местни медии естонските власти са наложили глоба от 400 евро (426 долара) на мъж, който е преминал границата с шапка, украсена със съветския герб. Съветските символи, а напоследък и изображения, свързани с руската държава, са забранени със закон в бившата съветска република.

Според медията ERR естонският гражданин е бил спрян в събота, когато е преминавал от Русия. Служителите го уведомили, че показването на символи на "държавата агресор" на обществени места е забранено, и му наложили глоба.


Още през май полицията предупреди естонците, че по време на събитията по случай Деня на победата е забранено да се излагат съветските или руските знамена, както и латинските букви Z и V, които символизират военната кампания на Москва в Украйна.

Длъжностните лица подчертават, че хората имат право да полагат цветя на гробове и паметници от Втората световна война на 9 май, но трябва да се въздържат от носене на всякакви символи, които биха могли да бъдат изтълкувани като подкрепящи действията на Русия в Украйна. Естонската полиция също така подчерта, че следи отблизо платформите на социалните медии в случай на подобни нарушения онлайн.


На нарушителите на това правило може да бъде наложена глоба до 1 200 евро (1 345 долара) или дори затвор, съобщават местните медии, като се позовават на полицейски служители.

Докато на Запад победата над нацистка Германия се чества на 8 май, в Съветския съюз възпоменателните събития и военните паради традиционно се провеждат на 9 май. Тази традиция се пренася в днешна Русия и повечето други бивши съветски републики.

През август министърът на правосъдието Кале Лаанет разкри предложение за изменения в естонския избирателен закон, които ще забранят на руските граждани да гласуват на общинските избори. Проектозаконът, цитиран от местните медии, предвижда "временните ограничителни" мерки да засягат граждани на чужда държава, която ЕС или естонският законодател са определили като "държава агресор", като конкретно са посочени руски и беларуски граждани.


Идеята обаче беше разкритикувана като потенциално "противоконституционна" от някои други членове на коалиционното правителство. Етническите руснаци съставляват около една пета от 1,3 млн. жители на балтийската държава, от които около 67 000 са руски граждани, които понастоящем могат да гласуват на местните избори.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи плана като "русофобски" и цитира доклад на специалните докладчици на Съвета по правата на човека на ООН, в който се изтъкват "системните нарушения на правата на човека от страна на Талин по отношение на малцинствата, техните културни права и правото на образование".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева