Дървеници

Свързани новини

09.07.2023 07:07

Дървеници: Какво трябва да знаят пътуващите това лято

Видян 10306 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нещо не беше наред с Мишел Куин.

В средата на февруари тази година тя започва да забелязва петна от лявата страна на долната част на гърба си. 53-годишната жителка на северозападна Индиана си помислила, че може би е алергична към перилния си препарат.

След това сърбящите места започнали да се разпространяват и по други части на тялото ѝ - все още все от лявата ѝ страна. Това засилило безпокойството и мистерията. "Сърбежът беше силен, но никога през живота си не съм мислила, че това са дървеници".

След това една вечер след работа - около две седмици по-късно - мисълта за дървеници все пак й хрумва. Тя разглеждала техни снимки в Google, когато забелязала "малка червеникава буболечка", която пълзяла по лист хартия на дивана ѝ. Тя погледнала буболечката. После на екрана. После отново буболечката.


"Казах си "Не, не може да бъде. И така, бутнах я и не се замислих за това до следващата сутрин - когато се събудих и видях една на ръката си. И така, грабнах телефона си и фокусирах с камерата, увеличих го и се уверих, че е точно това. И тогава, разбира се, започнах да се страхувам."


Очаква ли ни лято с лоши новини за дървеници?


Това, с което Куин започна да се бори през изминалата зима, може да предвещава проблеми през това лято на шеметни пътувания.

"Трудно е да се предскажат такива неща, но сценарият на рекордно увеличение на пътуванията и недостиг на персонал в хотелиерството е обезпокоителен по отношение на дървениците", казва Майкъл Ф. Потър, почетен професор в катедрата по ентомология в Университета на Кентъки.

Макар че заразяването с дървеници може да се случи на всякакви места, хотелите и другите места за настаняване са основното място на разпространение, казва Потър.

"Проблемът с недостига на персонал е обезпокоителен, тъй като най-добрият начин за хотелите да предотвратят разрастването на заразата в своите хотели е да останат бдителни. А най-големият начин, по който могат да направят това, е като извършват редовни проверки на стаите си ... от страна на домакините, които трябва да бъдат обучени и образовани да забелязват заразите в началния им стадий."


 Колкото по-сериозен е недостигът на персонал, толкова по-трудно е да се справим със ситуацията, казва Потър.

Помага ли, ако попитате за състоянието на дървениците в дадено място за настаянване, когато се регистрирате или правите резервация?

"Мисля, че реалността е такава, че човекът на рецепцията няма да е подготвен да отговори на този въпрос", каза Потър. "Ако бях в хотелиерския бранш, щях да обучавам хората си да отговарят на този въпрос. Но по отношение на това дали гостът ще може да получи нещо съществено, когато зададе този въпрос, бих казал, че е изключително малко вероятно."

Съвети за превенция в хотелската стая


Първото нещо, което трябва да си зададете: Колко време и енергия искате да посветите на превенцията на дървениците?

"Всеки пътник трябва да реши колко бдителен иска да бъде по отношение на дървениците. Пътуването е достатъчно стресиращо - или може да бъде - и вие се опитвате да избягате от всички неща, които животът ви подхвърля", казва Потър.

Има и по-малко драстични мерки, които можете да предприемете.

Потър предлага, преди да разопаковате багажа, поне да направите бегла проверка на леглото. Издърпайте чаршафите и одеялата от матрака и огледайте шевовете на матрака, особено в областта на главата, за самите дървеници или следи от тях.

Проверете и шевовете на матрака. Тази бегла проверка няма да разкрие всички места, където може да се скрие дървеница, казва Потър, но дава най-голям шанс да откриете проблем с най-малко усилия.


Важно нещо, което трябва да се избягва: Не поставяйте куфара си на пода в ъгъла. Това е най-големият шанс да внесете дървеници у дома - казва Потър. Вместо това го поставете на повдигната повърхност, като например горната част на скрина или багажника. Ако в стаята има две легла, Потър не поставя куфара си на другото легло.

Американската асоциация за хотелиерство и настаняване предлага някои допълнителни съвети:

- Проверявайте зад таблата на леглото, доколкото можете (това е трудно за проверка), както и в диваните и столовете.
- Ако забележите някакви признаци на дървеници, незабавно уведомете администрацията. Поискайте друга стая - най-добре такава, която не е в съседство с проблемната стая. Ако не сте доволни, отидете на друго място, ако е възможно.
- Ако сте забелязали дървеници, помислете дали да не поставите найлонова торба за боклук или защитно покривало около куфара си.


 Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни