Руското послоство в София

Свързани новини

01.11.2023 09:40

ДАНС привика руски журналист, той се укри в посолството в София

Видян 1076 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българското министерство на външните работи е отнело акредитацията на кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак, без да дава обяснения и го заплашва с екстрадиция, пише пресслужбата на вестника.


По-късно стана ясно, че Гацак е напуснал България днес.Наложените му принудителни административни мерки са заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България", посочват от ДАНС.

"Александър Гацак информира ръководството на "Российская газета", че в посолството на Русия в София е получено уведомление от българското външно министерство за отнемане на акредитацията му и за екстрадиция. В същото време не са били оповестени причините за това решение", се казва в изявление на "Российская газета".


Гацак работи в София от няколко години и постоянно публикува материали по проблемите на вътрешната и външната политика на тази източноевропейска страна, като в частност обхваща въпросите на добросъседските и историческите отношения между Русия и България.


"Публикациите са и критични, особено когато става дума за оскверняването на паметниците на руските войници-освободители, спасили България от кафявата чума по време на Втората световна война". Журналистът припомня: "в историята на двете страни има славни страници за спасяването на българите от геноцид по време на Руско-турската война от XIX в. Той неведнъж говори за благодарността на обикновените български граждани за това", пише rg.ru.

"Според пресслужбата в края на септември Гацак е получил обаждане на мобилния си телефон с искане да се яви в местната миграционна служба. Докато е бил на път, дестинацията била променена на българската Държавна агенция за национална сигурност. По същото време стана известно за задържането в София на представител на Руската православна църква, който също първоначално е бил призован в миграционната служба, а след това депортиран от страната".

"А.А. Гацак е пристигнал в руското посолство в София и оттогава не е напускал територията му от съображения за сигурност. Оттогава той не е получавал никакви обяснения от българската страна", пише още в изявлението на "Российская газета".


Говорителката на руското МВнР Мария Захарова заплаши днес с ответни мерки: "Това е пореден противоправен ход на натовците срещу руски журналисти, които те маниакално преследват. Ще предприемем ответни мерки", написа тя в Телеграм.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци