Свързани новини

12.10.2012 11:59

Данък лихва само върху нови депозити

Видян 2107 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Договорите за депозит, сключени преди 1 януари 2013 година, няма да бъдат облагани с данък лихва. Хората, сключили такива договори, няма да се налага да преподписват контракта.


Това изненадващо обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в сутрешния блок на НОВА телевизия.


Явно решението е взето в последните дни, тъй като в сряда - при обявяване на новия данък, не бе спомената тази опция.


По думите му обаче няма шанс въпросният данък да отпадне. „Ще го има, да. Държа на него.", категоричен бе той.


Финансовият министър разказа как след направен анализ се изненадал, че в България все още няма такъв данък, защото докато живеел в щатите той плащал такъв. Продължил е да го плаща дори и след като се е върнал в България.


Вицепремиерът е учуден от разразилото се негодувание сред хората, след като всички останали държави в ЕС имат въпросния данък. По думите на министъра за каквато и работна заплата да работиш в България, то тя се облага данъчно заради социалната справедливост. „Защо ако работиш на минималната работна заплата, тя се облага, а ако си ги сложиш в банката (парите, б.р.) - не?", недоумява вицепремиерът.


Дянков е на мнение, че данъкът е доста нисък за тези нива и дори и при най-високата лихва облагането ще е 0,30 лв. на месец, което е по-малко от 4 лева на година (3,60 лв., б.р.).


Финансовият министър спомена обаче за текст с облекчения, който ще предпази от сериозни загуби най-потенциалните потърпевши, а именно обикновените хора


На въпрос дали очаква да се разклати банковата система заради разразилото се недоволство сред банките, Дянков заяви категорично: „Не. В момента България има най-голямата ликвидност в банковата система. БНБ има най-стабилната банкова система в ЕС. Това показва, че хората, дори в тежки икономически времена, продължават да спестяват.


Запитан дали е възможно да бъдат отпуснати повече пари за здравеопазването, Дянков коментира: „Аз не съм особено готов да дам повече пари на Министерство на здравеопазването".


Министърът подкрепи тезата си с аргумента, че от 2008 година досега бюджетът на здравното министерство се е увеличил с 600 млн. лева.


„Ако те покажат по-добро здравеопазване, тогава и ние сме готови да предложим повече пари", увери вицепремиерът. Той подчерта, че винаги е възможно да бъдат направени реформи в началото на мандата, но те винаги са съпроводени с малки стъпки.


"Атанасова каза, че общинските поликлиники не са нейна отговорност. Това е така, но здравеопазванато като цяло е нейна отговорност", припомни Симеон Дянков.


За наболелия въпрос защо за пенсионерите има повече пари, а за майките - не, Дянков разясни, че тези надбавки са свързани със заплатите, а тази година заплатите са се вдигнали с 18%. „Оттам нататък е въпрос на социална политика", припомни финансовият министър.


Вицепремиерът бе попитан и за бъдещето на Роженската обсерватория, която е застрашена от затваряне, поради липса на финансови средства.


Дянков подчерта, че там са нужни реформи, които той е обсъждал преди с покойния акад. Стефан Додунеков. Сега министърът очаква да направи същото и с предстоящия председател на БАН.


„БАН трябва да се ориентира към дългосрочни и сериозни проучвания", категоричен бе финансист номер 1.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак