Дълговата криза в САЩ

Свързани новини

07.10.2023 08:03

Дълговата криза в САЩ ще забави растежа в Източна Азия: FT

Видян 2020 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Развиващите се икономики в Източна Азия са изправени пред един от най-ниските темпове на растеж от пет десетилетия насам в резултат на негативни фактори като протекционизма на САЩ и нарастващите нива на дълга, съобщи Financial Times, позовавайки се на данни на Световната банка.

В неделя институцията намали прогнозата си за ръста на БВП на Източна Азия и Тихоокеанския регион през 2024 г. от очакваните преди това 4,8 % на 4,5 %.

"Прогнозите показват, че регионът, който е един от основните двигатели на растежа в света, ще отбележи най-бавния си темп на растеж от края на 60-те години на миналия век, като се изключат извънредни събития като пандемията от коронавирус, азиатската финансова криза и глобалният петролен шок през 70-те години", пише FT.


Според Световната банка нарастващото геополитическо напрежение и възможността за природни бедствия, включително екстремни метеорологични явления, създават допълнителни рискове за икономическите перспективи на региона. По-слабото глобално търсене, както и нарастващият дълг на домакинствата, предприятията и правителствата също оказват влияние върху перспективите за растеж.

В доклада се посочва, че въвеждането на нови индустриални и търговски политики на САЩ по силата на Закона за намаляване на инфлацията и Закона за чиповете и науката през 2022 г. ще засегне страните от Югоизточна Азия. Съобщава се, че тези политики, предназначени да стимулират американското производство и да намалят американската зависимост от Китай, са довели до спад на износа на региона за САЩ.


По данни на Световната банка износът на електроника и машини от Китай и страните от Югоизточна Азия, включително Индонезия, Виетнам, Филипините, Малайзия и Тайланд, е намалял след налагането на новите търговски политики. В доклада се отбелязва, че търговията на САЩ със страни, освободени от ограниченията, като Канада и Мексико, не е намаляла.

"Целият този регион, който изкривено се възползваше от търговското напрежение между САЩ и Китай по отношение на пренасочването на търговията, сега страда от пренасочване на търговията встрани от него", заяви Аадитя Мату, главен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.10.2023 20:25

    Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами+---> mub.me/medik

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби