Дахомей на Мати Диоп грабна златото на Берлинале
01/03

Свързани новини

25.02.2024 08:00

Дахомей на Мати Диоп грабна златото на Берлинале

Видян 5533 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Павлина Желева
специално за „19 минути“


68 минутният, искрен и смислен документален филм на френската режисьорка със сенегалски корени Мати Диоп „Дахомей“ бе избран от международното жури на 74-тото издание на „Берлинале“ за наградата „Златна мечка“. Диоп е първата чернокожа режисьорка, участвала в официалния конкурс на фестивала в Кан през 2019 с мистичната си приказка „Атлантик“  и получила „Голямата награда на журито“.


Този път тя се наложи с документалното проследяване на връщането на произведения на изкуствата от Франция на Бенин (някогашното кралство Дахомей). Заграбени през 1892 от френските колониални войски те преседяват в парижкия музей „Ке Бранли“ до ноември 2021, когато 26 от тях биват върнати на родна земя. „Аз съм от тези, които отказват да приемат амнезията като метод за раздяла с миналото.


Берлин се оказа отличното място, за да защитя видимата и невидима общност на младите африканци, живеещи в страна, която, освен да се развива, трябва да преосмисли миналото си по достоен начин“, каза Диоп в залата на Filmpalast. Особено вълнуващ бе моментът, когато тя, заедно с мексикано-кенийската чернокожа актриса Лупита Нионго, председател на международното жури, застанаха една до друга, в компанията на Карло Шатриан и Мариете Рисенбек, които пък тази година напускат постовете си на директори на фестивала.


Всъщност, петте издания на „Берлинале“ на програматора Шатриан ще се запомнят с неговата настойчивост да не се придържа към модел на фестивал с повече супер продукции за сметка на скромни филми с важни теми. Вероятно именно заради това, за втора поредна година, „Златната мечка“ отива при френски документалист (миналата година това беше Никола Филибер, който бе отличен за филма си „На Адаман“, а председател на международното жури беше отново жена, американската звезда Кристен Стюарт).
И „Голямата награда на журито“ отиде при малък филм „„Нуждата на пътешественика“ на южнокорейския майстор Хон Сан-су (с участието на Изабел Юпер). „Доста съм изненадан от избора на членовете на журито, защото в моя филм няма нищо особено. Би ми било интересно да узная, какво са разбрали те от него“, пошегува се режисьорът от сцената.


Екстравагантният „Империята“, представян от режисьора Брюно Дюмон като пародия на „Междузвездни войни“ се сдоби със „Специалната награда на журито“. Другата откровена пародия в международния конкурс „Пепе“ получи наградата за „най-добра режисура“ в лицето на създателя си Нелсън Карло де Лос Сантос Ария. С типичната си присмехулност французинът Дюмон пусна на журито и на зрителите в залата иронични коментари (записани на мобилния му телефон и на английски език) за “целта на киното да бъде кино“, докато доминиканецът Сантос Ария благодари на всички, които ценят „филмите на въображението“.   
Румънско-американският актьор Себастиан Стан на пристигналия директно от фестивала в Сънданс „Различният човек“ на нюйоркския сценарист и режисьор Аарон Шимберг получи „Златна мечка“ за най-добро актьорско изпълнение на главна роля, а Емили Уотсън се сдоби със същата награда, но за актьорско изпълнение на поддържаща роля в ирландско-белгийския филм „Малки неща като тези“ на режисьора Тим Милантс (с участието на Килиан Мърфи).
„Умиране“ на Матиас Гласнер си тръгна само със „Сребърна мечка“ за най-добър сценарий, което е по-малко от очакваното. И харесаният от публиката „Любимата ми торта“ на иранските кинорежисьори Мариам Могхадам и Бехташ Санаеха не се класира в списъка на официалните награди, но пък успя да си извоюва симпатиите на международната критика и на Екуменическото жури.


По време на официалната церемония често звучаха призиви за „спиране на огъня“ в Газа и в Украйна, „където хората се борят за живота си“.
74-тото издание на Берлинале ще остане в историята и с награждаването на 81-годишният Мартин Скорсезе със „Златна мечка“ за цялостно творчество. Той не пропусна по потвърди, че продължава да работи над филм за Исус Христос. „Какъв ще бъде той, не съм съвсем сигурен. Но искам да направя нещо уникално и различно, което да предизвика размисъл и, надявам се, да бъде и забавно“, каза Скорзезе в Берлин.
Следващото издание на Берлинале през 2025 ще бъде ръководено от новоизбраната директорка на феста, американката Триша Тътъл.   


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв