Свързани новини

07.01.2020 09:45

Дачич смени позицията си за правата на малцинствата

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След реакцията на българското външно министерство по повод острото изказване на сръбския вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич за правата на българското малцинство в Сърбия, Дачич направи обрат по този въпрос.

В контекста на напрежението с Черна гора, сръбският външен министър припомни, че са последвали обвинения на черногорските власти, за това, че Белград се меси във вътрешните работи на Черна гора и затова е посочил факта, че много страни поставят въпроса за положението и статута на техните национални малцинства в Сърбия, но не за да каже, че това е лошо, а за да обърне внимание на значението на този въпрос днес, когато съществуват международни конвенции за правата на националните малцинства и европейски ценности във връзка с правата на националните и религиозни общности.

„Изнесох информацията, че българите в Сърбия са 0,26%, но ние правим планове за действие, имаме някои задължения по този повод и много уважаваме правата на националните малцинства. Дори от българското МВнР реагираха и казаха, че това е вярно и ще продължат по този начин, защото искат да се спазват всички европейски стандарти и ние подкрепяме това", заяви Дачич пред РТВ, съобщава БГНЕС.

Припомняме, че в неделя сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич нападна остро България. Докато коментира конфликта между Сърбия и Черна гора по държавната телевизия, бившият говорител на Слободан Милошевич порица усилията на страната ни за опазване на българското малцинство в Сърбия. По думите му то било малобройно, но въпреки това на всяка среща на Европейския съюз България поставяла въпроса за правата на сънародниците ни. От външно министерство заявиха за NOVA, че правителството защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак