Решението от социалната формация за това е взето при обсъждане на енергийната тема заедно с външни гости и енергийни експерти, сред които и Георги Кадиев.

Свързани новини

04.12.2023 10:42

Да си върнем обратно ЕРП-тата: Манолова

Видян 671 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обратно изкупуване на енергоразпределителните дружества поискаха от Изправи се България с лидер Мая Манолова по време на свой национален семинар.

Решението от социалната формация за това е взето при обсъждане на енергийната тема заедно с външни гости и енергийни експерти, сред които и Георги Кадиев.

В решението си от ИБГ се аргументират с липсата на инвестиции в електропреносната мрежа от страна на ЕРП-тата, довела до големия брой аварии и продължаващите прекъсвания на електроснабдяването след снеговалежа миналата седмица.

"Българската държава трябва да си върне контрола върху електропреносната мрежа. Тя е част от критичната инфраструктура на държавата. Недопустимо е след 10см сняг в началото на зимния период да излизат извън строй електропроводите в цялата страна. И липсата на инвестиции за поддръжката й и продължителните прекъсвания повлича след себе проблеми с водоподаването, с топлоподаването, с достъпа до интернет, който е част от ключовата инфраструктура за икономиката, води до прекъсване работата на болници." - заяви Манолова. Участници във форума дадоха множество примери с проблеми, които продължителните прекъсвания на еленергията създадоха на социални и здравни заведения, като например белодробната болница във Велико Търново, която след снеговалежа остана за 36 часа без ток.

Като възможност за придобиване на ЕРП-тата от Изправи се България в решението си предлагат въвеждане на данък свръхпечалби за големите корпорации  (енергийни дружества, оръжейни търговци, банки, телекоми, хранителни вериги), с който да се финансира обратното изкупуване на енергоразпределителните дружества.

В позицията си от партията настояват незабавно доставчиците на ел. енегия да изпълнят законовите си задължения и общите си условия и да изплатят на всички пострадали от липсата на ел. захранване за повече от 24 часа определените компенсации от 30лв за първия ден и още по 20лв за всеки следващи 12 часа без електричество. В такова състояние са хиляди домакинства от цялата страна.

В противен случай юридическият екип на Изправи се. БГ е в готовност за завеждане на колективни искове.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв