"Неуспехът да се подкрепи Украйна е абсолютно безумен", каза Байдън пред репортери. "Това е против интересите на САЩ."

Свързани новини

06.12.2023 13:54

Да не се финансира Украйна е "абсолютно безумие": Байдън

Видян 572 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отказът на републиканците от Конгреса да предоставят повече помощ на Украйна за борба с Русия, ако демократите не се съгласят да решат въпроса за сигурността на американско-мексиканската граница, е "просто погрешен", заяви президентът на САЩ Джо Байдън след хаотичен брифинг, който неговите висши служители дадоха на Сената.

Горната камара трябва да гласува в сряда законопроект за спешни разходи в размер на 110,5 млрд. долара, които администрацията на Байдън поиска за Украйна, Израел и Тайван. При необходими 60 гласа за приемане, 49-членното малцинство на ПП се очаква да потопи мярката.

Председателят на контролираната от републиканците Камара на представителите Майк Джонсън заяви, че законодателите от ГП ще дадат зелена светлина за отпускане на повече пари за Киев само ако се осигури охрана на американските граници и Белият дом успее да представи ясен план за справяне с руско-украинския конфликт.

"Неуспехът да се подкрепи Украйна е абсолютно безумен", каза Байдън пред репортери. "Това е против интересите на САЩ."

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обвини членовете на Републиканската партия, че са "превзели" срещата, която се проведе при закрити врати, и са я използвали за грандиозни действия. Някои сенатори, сред които и Мит Ромни, напуснаха срещата по-рано. Депутатът от Юта заяви, че хората на Байдън "говорят неща, които всички знаем" от документите и не са "готови действително да обсъдят какво е необходимо, за да се сключи сделка".


Украинският президент Владимир Зеленский трябваше да отправи личен призив към сенаторите чрез видеовръзка, но в последния момент се отказа. Украинският депутат Александра Устинова предположи в публикация в социалните мрежи, че на пръв поглед непреодолимата съпротива на републиканците е причината Зеленский да не се яви.

Въпреки че сред някои републиканци в Конгреса се е появила "умора от Украйна", много от известните ястреби в партията са съгласни с твърдението на Байдън, че изпращането на пари за Украйна служи на американските интереси. Сенатор Линдзи Греъм, гласовит защитник на каузата на Киев, прогнозира, че Белият дом ще "получи солиден републикански вот", ако осигури реална сигурност на границите, както изискват от ГП.

Администрацията обеща американска подкрепа за Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", за да бъде победена Русия. Преди събранието в Сената висши служители съобщиха, че предварително отпуснатите средства на практика са изчерпани.


Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви в понеделник, че законодателите имат избор между това да подкрепят "борбата за свобода в Украйна" и това да оставят руския президент Владимир Путин "да надделее".

Андрей Ермак, началник на щаба на Зеленский, заяви във вторник, че има "много голяма вероятност" страната му да загуби без американска помощ. Той говори пред Института за мир на САЩ, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак