Бившият екоминистър Борислав Сандов

Свързани новини

16.06.2023 09:30

Да има система за ранно оповестяване при възможни наводнения заради проливни дъждове: Бившият екоминистър Борислав Сандов

Видян 607 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България да се създаде система за ранно оповестяване при възможни наводнения заради проливни дъждове. Това призова бившият екоминистър Борислав Сандов в предаването „Здравей, България”. Кризисните щабове трябва да се формират веднага щом се обяви оранжев код за опасно време, смята той.

Припомняме, че на много места в страната има сериозни щети след обилните валежи от последните дни. По думите на бившия минисър обществото трябва да получава съобщения на телефоните си предварително, че предстоят интензивни валежи и има опасност от наводняване.

„Веднага екипи трябва да отидат с чували на опасните места, за да се направят диги. Ако населението е предупредено, ще може се обезопасят и имотите”, уточни Сандов.  

„Със сигурност виждаме системните проблеми, които съществуват от години. Виждаме конкретни породени от нехайство ситуации. За щастие, до момента нямаме жертви. Вървим след събитията и не си взимаме поуки от тях. Има описани райони, които са по-рискови, те са заложен в Плана за управление на риска от наводнение.  Мерките, които са заложени, не се изпълняват достатъчно. От една страна, за проводимостта на речните корита, отговорност носят областните управители. Но те нямат служители, бюджет и техника. Другият проблем са измененията на климата”, каза още Борислав Сандов.

По думите му от години има множество сигнали за незаконна сеч на дървета и контролът трябва да се подобри.

И призова да се създадат естествени влажни зони преди населените места. „Те ще служат като ретензионен обем. Когато дойде много вода, преди населеното място тя да може да прелее и да отиде към влажната зона, а не в селото. Тоест, тази зона де обере по-високото ниво на водата, без да причини щети”, обясни Сандов.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни