Свързани новини

16.12.2020 09:40

Да дойдете за справка и без адвокат, ако може

Видян 2414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новината, че икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова е била призована "за справка" в Главна дирекция "Национална полиция" по сигнал на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предизвика възмущение, съобщава capital.bg.


"Бях извикана на 9 декември в Главна дирекция "Национална полиция" по жалба срещу мен от частните пенсионни дружества, до която не получих достъп, но ми бе казано, че става дума за "вредителство срещу пенсионната система", коментира пред mediapool Ваня Григорова. На разпита не е бил допуснат адвокатът ѝ, като обяснението е било, че това се налага заради противоепидемичните мерки.


От публично обявените данни за сигнала не става ясно точно какво е твърдяното престъпление, а само, че частните пенсионни фондове не са съгласни с нейни публични изказвания, които те определят като неистини и внушения. Всъщност Ваня Григорова участва в дебат, който започна през ноември, когато от организацията подадоха сигнал и срещу финансиста Любомир Христов и поискаха от КФН да го глоби.


Реклама


Миналата седмица "Репортери без граници" огласиха, че журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов е викан за пореден път на разпит от МВР. Става дума за проверката, която беше образувана по сигнал на бизнесмена Йордан Христов, чието име изплува покрай историята с къщата в Барселона. Христов е подал сигнал до полицията в Приморско, след като Стоянов прави опит да му вземе интервю. По тази проверка журналистът е призоваван общо четири пъти - два пъти той отказва да отиде до морския град, а следващите два пъти е разпитан по делегация в столично РПУ. В случая на Стоянов пак не стана ясно какво е престъплението, което се разследва.


Общото между двете проверки е, че са инициирани от прокуратурата. Това са т.нар. предварителни проверки по Закона за съдебната власт, по които държавното обвинение може да възлага на най-различни държавни органи да събират най-различни сведения, обяснения, справки и т.н.


Кога тази практика може да се превърне в произвол


Бившият прокурор, наказателен съдия, а сега адвокат правозащитник Стоян Мадин обяснява: "Съгласно конституцията и Наказателно-процесуалния кодекс всеки гражданин може да сезира прокуратурата или МВР за извършено престъпление. Това обаче не означава, че по всеки сигнал следва да се извършва проверка, в хода на която да се възлагат действия, засягащи права и свободи на трети граждани. Подобно разбиране би довело до ситуации прокурори и полицаи да извършват проверки например за кацане на извънземни на летището в Божурище или да привикат някого, който е изразил публична позиция по теми важни за обществото."


"Предоставяме цялостни стратегически маркетинг решения за бизнеса"



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв