Свързани новини

01.04.2010 09:39

Д-р Кацаров: Здравният резерв е заложен в МВФ

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Здравният резерв от над 800 млн. лв. е бил заложен за специални права на тираж от Международния валутен фонд. Затова българските лекари не бяха получили довчера своите януарски заплати”, разказа д-р Стойчо Кацаров. Така медикът си обяснява изчезването на парите, спестени в Здравната каса при предишното правителство, както и затрудненията на сегашното да захранва финансово системата. Според него залогът ще изтече на 30 април и след тази дата може да се почувстваме облекчени.


“В България, ако всички си плащаха както се полага, трябва да се събират годишно към 2,5 млрд., а по бюджет тази година се харчат 1,6 млрд. Следователно пари е логично да има. Проблемът е, че вноските от държавата за децата, пенсионерите и другите социално зависими хора, винаги се бавят, и то с много”, коментира експертът.


Бившият зам.-министър на здравеопазването и син депутат съобщи също така пред Велизар Енчев от СКАТ, че по всяка вероятност национален протест на медиците на 7 април ще има.


Той смята, че това е и основната причина да бъде поискана оставката на министър Нанев. Все пак той стана здравен министър заради факта, че преди това бе шеф на Лекарския съюз.


Подобна теза изказа в Дискусионно студио и д-р Петър Москов от ДСБ. И двамата смятат, че подготвяната здравна реформа всъщност няма да промени нищо, освен че ще налее пари в частни здравни фондове. Възможно е с тях да бъдат купени евтино държавните болници, които предстои да бъдат закрити, предполагат още експертите.


Както 19’ писа, един от частните здравни фондове е Доверие на ресорната супергрупировка Софарма. Странно защо при това положение босът на обръча от фирми Огнян Донев бе избран за надзорник в Националната здравноосигурителна каса. Подобен конфликт на интереси е невъзможен в друга държава!


По казуса със залозите пред Международния валутен фонд се изказа и Мария Капон. “Ако бяхме поискали съдействие от МВФ през есента, щяхме да сме получили много добри условия. В случай че сега фондът влезе да управлява икономиката ни, не е изключена девалвация на лева”, заяви в същото шоу бившата синя депутатка. Според нея от 1:2 по нареждане на юпитата от Вашингтон, които действат заедно със Световната банка, ще се мине на курс 1:3, което автоматично ще свали пенсиите и заплатите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни