Оказва се, че интересът на ВМЗ не е защитен по никакъв начин

Свързани новини

29.09.2022 17:45

Човекът на Нинова във ВМЗ с неизгодни договори на изпроводяк

Видян 4455 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Строителни контракти с лоша ликвидност сключи ексшефът на ВМЗ-Сопот Иван Иванов, сочи доклад на Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), възложен от настоящото ръководство на оръжейния завод. Напомняме, че той бе назначен след друг нейн, управлявал 3 месеца, от бившия вицепремиер и настоящ лидер на БСП Корнелия Нинова, но свален от поста след идването на служебния кабинет.


От доклада става ясно, че бившият вече шеф на ВМЗ е сключил неизгодни за дружеството строителни договори, в които са заложени невероятните 60% печалба за изпълнителя за сметка на държавното предприятие, при средна норма 20%. Иванов провежда светкавична процедура за избор на строители в последните дни на своето управление, като превежда на фирмите 50% аванс или около 3 млн. лв. без да е ясно за какво ще се разходват парите.


На 2 август, когато встъпва служебният кабинет, а Нинова си взема Сбогом с властта, Съветът на директорите на ВМЗ решава да се започнат ремонтни дейности във ВМЗ на обща стойност от около 6 млн. лв. На следващия ден вече са избрани 3 строителни фирми, а на 4 август се подписват договорите с тях, като липсва конкретика какво точно ще се ремонтира. На 8 август ВМЗ изплаща на 50% аванс по тези договори или около 3 млн. лв. Едва на 17 август се сключват Анекси към договорите за строителство, в които вече се конкретизира обемът на строителните работи. Анализът обаче показва, че всъщност преведеният аванс е 67% или малко над 3,5 млн. лв.


Оказва се, че интересът на ВМЗ не е защитен по никакъв начин. Не са поискани никакви гаранции от фирмите-изпълнители, обезпечаващи авансовите плащания, се казва в доклада. Съмнителният подход при провеждане на процедурите са основна причина настоящето ръководство на ВМЗ да възложи на УАСГ анализ на договорите за строителство. ДКК, чиято управляваща тогава, също назначена от Нинова, сега е водач на червена листа, не осъществява контрол върху харизаните милиони, а е "шапка" на ВМЗ.


Проверката сочи, че не е имало заложени изисквания към изпълнителите като опит в сектора, реализирани сходни проекти или др. Липсва писмена документация как и на какво основание са били подбрани участниците и от къде са набавили информация, за да формират своите ценови предложения. От ВМЗ не са заложили и изисквания към материалите, които следва да се вложат в хода на ремонтните дейности.


Предвидените неустойки по договорите са по-тежки за ВМЗ, отколкото за изпълнителите. Не са разработени технически проекти за дейностите към всеки договор, посочват още строителните специалисти.


Само ден преди подписването на Анексите една от фирмите е поискала и получила от ВМЗ приблизително 10% увеличаване на стойността по договора, като е добавила допълнителна работа, без да предостави официални становища, които да доказват необходимостта от изпълнението й , показва още проверката.


Предстои констатациите на Центъра за научни изследвания и проектиране да бъдат разгледани на Съвет на директорите на ВМЗ, като не се изключва сезирането на специализираните органи за проверка на нерегламентирани практики и облагодетелстване на длъжностни лица при така организираните процедури и сключени договори.
Напомняме, че Иванов няма нищо общо с военно-промишления комплекс.


Той се оказва “некомпетентен да заема длъжността, защото не разбира от производствената дейност на завода”,  коментираха синдикатите. По думите им Иванов и Нинова са водили предприятието към фалит. Същото мнение изрази и служебният министър на икономиката Никола Стоянов.  По оценка на синдикатите пропуснати ползи за ВМЗ са в размер на над 100 млн. лв. само за 2 месеца.


 Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.09.2022 07:35

    Жубаво е човек да си помечтае за времето когато имахме две атомни електроцентрали, но евроатлантическите "ценности" не ни дават.

  • 001 Тихомир Томов 30.09.2022 00:17

    Без отварянето на Белене няма да се оправи Страната ............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които