Свързани новини

08.01.2024 19:01

Чистка заради бизнес интереси в Столичната община: Мегаскандал с търговия на влияние

Видян 15452 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масови чистки текат в Столичната община, въпреки предизборните и следизборните клетви на кмета, а по-лошото е, че на местата на признати и непартийни експерти се назначаватг парашутисти, които доказано не стават. Примерите са много и във всички ресори, но най-крещящият, който е темата ни сега, трябва да бъде проверен от прокуратурата, защото мирише на забранената от закона търговия с влияние. Ето го нашето разследване, в което ще прочетете за задкулисие, прокарване на лични бизнес интереси и всичко онова, което ППДБСС се кълнат, че никога и за нищо на света няма да допуснат, ала го правят и то съвсем съзнателно:


След като кредитните карти VISA са си уредили да си правят реклама чрез детски площадки в столицата ни чрез лобистка фирма, друг финансов колос е получил предложение да осъществи подобна инициатива, като това е станало чрез агенция Импакт, с която е свързана близка до кмета Терзиев служителка от неговия екип. Тя е представила за "нещо като заместник-кмет" и "отговарящ за туризма в София" Антон Пенев, който всъщност не е нищо от тези две неща.


София има ресорен заместник - кмет по туризма на име Никола Барбутов, който идва от бизнеса с метални конструкции и е неуспял кандидат - депутат от ППДБ. Както има и шеф на ОП Туризъм.


За да мине бизнесът, който правят приближените до новата общинска власт, реалният заместник - кмет е осъществил натиск за напускане върху управляващия общинското предприятие.


Което е наистина изненадващо на фона на излезлия точно преди 4 дни - на 4 януари блестящ материал за София във влиятелния британски Дейли Телеграф, на фона на въведената реално електронна система за обратна връзка с туристите, на невероятния двуцифрен ръст на туризма в града през последната година - София единствена у нас надмина 2019 г. по показатели и осигури общия растеж на сектора в цялата страна с резултатите си, на фона на супер скока на гости от Истанбул - най-близкия голям генетичен пазар за родния туризъм, благодарение на специалните нови разработени спец.маршрути, на фона на увеличените в пъти приходи от такси за пребиваване на посетители, на фона на спечелените европроекти за развиване на общи маршрути с Пловдив и т.н.


ОП Туризъм работи отлично и с Министерството на туризма, което показва, че когато става въпрос за чиста работа, няма политически противоречия.


Странно е и не е професионално да се прави чистка и в навечерието на основното туристическо събитие у нас след месец, което екипът на ОП Туризъм усилено подготвя след плодотворните си участия на всички големи туристически изложения в света.


Натискът "стани да седна" от зам.-кмета следва, сигурно случайно, посещения в неговия кабинет на 1 от 61 общински съветници в СОС - Борис Бонев, и от Любо Георгиев, който също е представян из бизнес средите в София, пък и в медиите като бъдещ зам.-кмет или "нещо като зам.-кмет", въпреки че е само сътрудник на граждански договор към Общината.


Същият от два месеца се е настанил в централата на главния архитект и НАГ, като даже, ако се вярва на служителите там, раздава задачи и "правосъдие", с което се внася и смут сред чиновниците, така че институцията се парализира. Той и неговият Екип на София са близки до Капитал, както знаят всички информирани. 


Поинтересувал се е и самият Антон Пенев с въпрос кога да пристига и да се настанява в шефския кабинет на ОП Туризъм.


Очевидно е, че отстраняването на успешен шеф на общинско предприятие е необходимо единствено и само, за да се прави бизнес. Като "жертвата" дори не е информирана от никого какво е предлагано от името на управляваното от него предприятие, при това от хора, които нямат нищо общо с него, не го представляват.   


Общото между Любо Георгиев и Антон Пенев е, че и двамата са работили в последния мандат на Фандъкова като високопоставени кадри в Общината, управлявана от ... ГЕРБ. И са освободени оттам след големи скандали.


Любо Георгиев пристига на Московска 33 с амбициите направо за първи заместник-кмет, каквато позиция не съществува от 1989 г. насам в СО. Но се сдобива с поста шеф на общинско предприятие. Напуска, след като излиза доклад, който разкрива съществени, хм, съмнения за нередности в звеното. Докладът е известен на всички политически сили в общината. Кметът също е предупреден за него и най-вероятно е запознат със съдържанието му.  


Кой е другият играч от историята?


След като доказва професионализма си като маркетинг отговорник на фалиралия туроператор Астрал, Пенев пък попада в Столичната община като сътрудник на заместник-кмета Ирина Савина от ГЕРБ. И остава на поста до май 2023 г. - само 5 месеца преди изборите, в кампанията за които изненадващо се появява като деятел на Спаси София и участник в ресорната "конференция" на Терзиев по темата. Провалът му в СО е създаването на нещо, наречено Стратегия за развитие на туризма в София, която всъщност представлява непрофесионален анализ на социологическо проучване с неправилно и недобре формулирани въпроси, поради което се получават безсмислени отговори.


 Във въпросната "Стратегия" липсват точно 22 основни вида туризъм, пресмятат безспорните експерти. Включително балнеоложкия и поклонническия, в чиито обекти Столичната община инвестира огромни средства през последните години. Липсват също архитектурен, планински, кулинарен, спортен, здравен туризъм и още много, много подотрасли, които са водещи във всеки европейски град. Затова и туризмът е най-слабата част от програмата на Васил Терзиев, за което 19 минути го и попита в интервю - май личи кой я е подготвил.


Обаче в "Стратегията" има орнитологичен туризъм и организиране на музикални конференции, защото в тези области имат личен интерес двама от тримата писали този нелеп опит за нещо като нищо на света. И това прокарване на личния интерес е известно на всички, които трябва.


Търговия с влияние? При това щедро заплатена от данъкоплатците.


Нелепият опит за "Стратегия" е заплатен с 5-цифрена сума! На печелившите - честито.


19 минути се обърна с молба за лично директно интервю към кмета Терзиев по тази и по други тревожни теми за явни нередности в неговата администрация, по които тепърва ще пишем.


От екипа му получихме уверение, че "се вземат мерки" след нашия сигнал и през идната седмица ще имаме възможност да зададем своите въпроси.  


Готови сме да предоставим и интересна кореспонденция между двама от героите на това разследване за национализация и преминаване към общината на Двореца Врана. Невероятно, но факт!


Напомняме, че Екипът на София на Л.Георгиев публично оповести идеята си за отнемане на жилищата ни и настаняване в тях на хора по усмотрение на Общината, което не се е случвало по нашите земи от времената на Сталин и Г.Димитров.


Но това за Врана е една друга и много интересна история, която отделно и тепърва ще описваме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 11.01.2024 16:21

    модерна детска болница в София след 5-6 години -хинков, в Китай направиха огромна болница за 6 дни, само това е достатъчно цялото управление на държавата да си замине, не само корумп бюрократите,сигурно ще строят модерна болница за авганци, сирийци и украинци, за българските деца - не, да мрат, нещастните родители да плащат безумни суми в Турция и други държави, явно че имат в мозъците си друго гражданство, не българско

  • 001 Anonimen 09.01.2024 13:51

    Да им е честито на столичани, те си го избраха-ха-ха-ха!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион