Свързани новини

24.01.2012 12:26

Четири лапи: Проблемът с кучетата в София не е паричен, а организационен

Видян 2183 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оповестените от Столична община мерки за намаляване на броя на скитащите кучета през 2012 г. следват правилна политика, но са недостатъчни и едва ли ще доведат до желания резултат, според специалистите на международната организация за защита на животните „Четири лапи”.


„Предвидените за тази година мерки включват обработване на около 5000 животни, има и заявена готовност за сътрудничество с частните ветеринарни клиники и амбулатории – нещо, което трябваше да се случи много отдавна”, обяснява д-р Марина Иванова, ръководител на проекти „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи”. „За съжаление не се споменава нищо за превенция на изоставянето на домашни животни и органичаването на домашното развъждане, които са в основата на появата на нови и нови животни на улицата.”


От „Четири лапи” са на мнение, че основната причина дългогодишният проблем да не намира трайно и социално приемливо решение в столицата са не липсата на финансов ресурс или грешен подход на общината, а единствено неефективната работа на отговорните звена.


„Регистрацията на домашните кучета върви бавно, липсва достъп за частните ветеринарни лекари и служителите на общината до базата данни, в която би трябвало да се вкарва информацията от чиповете на животните, събираемостта на данък „куче” е изключително ниска”, продължава д-р Иванова. „В същото време няма никакъв контрол върху собствениците на домашни кучета, особено в районите, където животните се отглеждат предимно на двора и където вероятността от случайно заплождане и последващо изоставяне на новородените кучета е огромна”.


Според специалистите на „Четири лапи”, не е уместно от Столична община да настояват за финансова помощ от държавата, при положение, че бюджетът на ОП „Екоравновесие” и тази година надвишава един милион лева и, че само от такса за притежаване на домашно куче общината би могла да събира ежегодно по над два милиона лева. Същевременно, на общини около София би могло да се помогне, защото оттам има прилив на скитащи животни към столицата. Сериозни притеснения предизвиква и отношението към четириногите на служителите на ОП „Екоравновасие”.


„Ежедневно получаваме сигнали за нехуманно отношение към заловените кучета и прояви на жестокост, за лоша хигиена и качество на работа, в резултат на което много от обработените животни имат здравословни проблеми. През лятото посетихме кучкарника в с. Сеславци и останахме доста разочаровани от видяното. Крайно време е в предприятието да заработят хора, които изпитват нужното уважение към животните”, категорична е д-р Иванова.


„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак