Четири години в Софийския районен съд (СРС) незаконосъобразно са извършвани звукозаписи на съдебните заседания по наказателни дела въз основа на заповед на председателя Александър Ангелов.

Свързани новини

01.03.2024 14:31

Четири години в СРС незаконно са правени записи на заседания: ИВСС

Видян 416 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четири години в Софийския районен съд (СРС) незаконосъобразно са извършвани звукозаписи на съдебните заседания по наказателни дела въз основа на заповед на председателя Александър Ангелов, съобщава Лекс. Стотици записи са били съхранявани в продължителен период на място на сървъра на СРС, до което е имал достъп всеки съдия и служител в Наказателното отделение на съда. А това на свой ред е създало риск от манипулации на записите и тяхното безконтролно разпространение към трети лица. Това става ясно от акт от проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) след получен сигнал от съдия от СРС.

ИВСС е наложил принудителна административна мярка на съда, като е разпоредил всички записи, извършени въз основа на заповедта на председателя Александър Ангелов, да бъдат изтрити, а в бъдеще да бъдат правени само след разпореждане на съда по конкретното дело, каквото е изискването на чл. 311, ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Какъв е случаят

На 3 декември 2019 г. председателят на СРС Александър Ангелов на основание чл. 80, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт, издава заповед, с която нарежда от същата дата съдебните секретари да правят звукозаписи на всички съдебни заседания по наказателни дела. Звукозаписът по делото трябва да се съхранява до изтичане на тридневния срок за искане на поправка и допълнение на протокола (виж относимите разпоредби в карето).

Със същата заповед шефът на СРС възлага на началника на Първа административна служба „Съдебни секретари – наказателно отделение“ със съдействието на системните администратори да организира обучение на секретарите, които не са минали през такова. Разпоредено е още препис от заповедта да бъде връчен на съдиите и секретарите срещу подпис, както и тя да се качи на вътрешната страница на съда.

Заповедта се изпълнява в продължение на повече от три години, докато в началото на октомври 2023 г. съдия от СРС сезира Инспектората към ВСС.

В сигнала си той пише, че записите не се изготвят по реда на НПК като „често, дори и без знанието на съдията или поради негов пропуск (не е забелязал), секретарите извършват записи на заседанията, без изрично да е разрешил“. Съдията казва още, че записите се съхраняват в електронни папки, до които достъп имат широк кръг от хора, а в тях има чувствителна лична информация, дори е възможно да има и класифицирана информация, банкова тайна и др. Той изразява опасенията си, че няма гаранция, че тази информация няма да достигне до трети лица или с нея няма да се злоупотреби.

Какво установява ИВСС

Екип от ИВСС извършва проверка на място като преглежда папките на сървърите, разговаря със служители, запознава се с всички заповеди и разпореждания, свързани със защитата на личните данни, както и посещава съдебна зала, за да види как се извършват записите. Установява, че в залите има един компютър с три монитора – за съдията, секретаря и за участниците в заседанието. Компютърът се използва само от секретаря за изготвянето на протокола и за контрол на звукозаписа. „Звукозаписите от проведените открити съдебни заседания се създават на самостоятелно записващо устройство, свързано с компютъра на съдебния секретар и контролирано от него. Звукозаписите не се съхраняват на работната станция в съдебната зала, а се записват директно в персонално работно пространство с ограничен достъп на файловия сървър на СРС, НО“, пише ИВСС.

При проверка на сървъра е установено наличието на звукозаписи от съдебни заседания, създадени или модифицирани в периода от 1 януари 2022 г. до 14 ноември 2023 г. Открити са и други 979 записа на съдебни заседания на сървъра на съда.

„До тях пълен достъп за четене, редактиране и изтриване имат всички потребители на Наказателно отделение. Относно действията на съдебните секретари по извършване на звукозаписи от съдебни заседания, се установи, че всички съдебни секретари имат пълен достъп до споделените папки на сървърното пространство, на което се съхраняват изготвените звукозаписи. Съгласно Заповед № АС- 503/03.12.2019 г. на председателя на СРС, в тридневен срок след изготвяне на протокола от конкретно проведено съдебно заседание те следва да изтриват записа, но на практика това не се случва“, пише още инспекторатът.

И допълва, че проверяващите не са успели да установят точния брой на направените звукозаписи от открити съдебни заседания по наказателни дела за проверявания период, защото в СРС не се води нарочен регистър за тях, както и защото не по всички изготвени протоколи от съдебни заседания изрично се отбелязва обстоятелството, че се води запис.

Изводи и разпореждане

След проверката ИВСС прави извод, че има нарушение на закона и разпорежда незабавно да бъдат изтрити записите, направени въз основа на заповедта на Ангелов, а бъдещите да бъдат извършвани само при спазване на разпоредбите на НПК.

„Звукозаписите от открити съдебни заседания по наказателни дела се изготвят на основание чл. 311, ал. 3 от НПК, при спазване на реда, предвиден в чл. 237- чл. 239 от НПК. За целите на защитата на личните данни на субектите, обработвани по наказателни дела, разпоредбите на чл. 311, ал. 3 от НПК, във вр. с чл. 237 – чл. 239 от НПК, уреждат основанието, целите и категориите личните данни, обработвани при тази дейност. Доколкото в националното законодателство няма друга правна норма, по силата на която съдът има право да изготвя и съхранява звукозаписи от открити съдебни заседания по наказателни дела, следва да се приеме, че обработването на лични данни, съдържащи се в тези звукозаписи е законосъобразно само когато се извършва на основание чл. 311, ал. 3 от НПК, за целите на наказателното производство“, изтъква ИВСС.

В конкретния случай обаче изготвянето и съхранението на звукозаписите на заседанията, се извършва съгласно заповед на председателя на СРС, издадена на основание чл. 80, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, който урежда правомощията му. Инспекторатът отбелязва, че тази заповед има вътрешноорганизационен характер, като с нея е предвиден срок за съхранение на тези записи, който е тридневен според НПК.

„В разглежданата хипотеза е налице операция по обработване на лични данни, извършвана от компетентен орган по смисъла на чл. 42, ал. 4 от ЗЗЛД, а именно – орган на съдебната власт при упражняване на функциите си на правораздаване по наказателни производства, т.е. за целите на чл. 42, ал. 1 от ЗЗЛД.

При извършената проверка на ИВСС на място в СРС, обаче се откриха звукозаписи от провеждани открити съдебни заседания по наказателни дела в СРС за периода 1 януари 2022 г. – 14 ноември 2023 г., които не са били изготвени на основание чл. 311, ал. 3 от НПК. Тези записи се съхраняват на място, достъпно до всички съдии и съдебни служители в СРС, НО, разполагащи с работни станции — на сървъра на съда, не е въведено ограничение за ползване на директорията с направените записи само от служители, обработващи лични данни, при спазване принципа „Необходимост да се знае“.

Електронният формат на всеки един от файловете със звукозаписи позволява той да бъде отворен, редактиран, презаписан и копиран от всеки един потребител с право на достъп до мястото, на което се съхраняват, т.е. съществува потенциален риск от безконтролно разпространение на файловете и на съдържащите се в тях лични данни на субектите, чиито данни са обработени.

Подробно описаната дейност по обработване на лични данни на физически лица, съдържащи се в звукозаписите от съдебни заседания в СРС, НО, е осъществявана в противоречие с разпоредбата на чл. 311, ал. 3 от НПК, който определя правомощието на компетентния орган по чл. 42, ал. 4 от ЗЗЛД, целите на обработването и категориите обработвани лични данни по смисъла на чл. 42, ал. 1 от ЗЗЛД“, заявява ИВСС.

Отделно, в друга папка са открити още 979 записа като по отношение на тях не са въведени подходящи мерки за защита на съдържащите се лични данни срещу неразрешено или незаконосъобразно обработване и срещу случайна загуба, унищожаване или повреждане.

„Освен това, звукозаписите са били съхранявани в срок, многократно надхвърлящ предвидения в заповедта от 3 декември 2019 г. на председателя на СРС срок за съхранение“, посочва ИВСС, като отбелязва, че Александър Ангелов не е предвидил ред за унищожението на звукозаписите, нито контрол за изпълнението на нареждането му.

„С посочените действия по изготвяне и съхраняване на звукозаписи от съдебни заседания по наказателни дела въз основа на Заповед № АС- 503/03.12.2019 г. на председателя на СРС, е допуснато нарушение на чл. 45, ал. 1, т. 1 от ЗЗЛД. Съгласно цитираната разпоредба, изготвянето и съхранението на звукозаписи от открити съдебни заседания по наказателни дела, като операция по обработване на лични данни, извършвана от администратор на лични данни – СРС за целите на чл. 42 от ЗЗЛД, следва да се извършва на изрично предвидено в нормативен акт основание, по силата на чл. 49, ал. 1 от ЗЗЛД. Изготвянето на звукозаписи от съдебни заседания по наказателни дела може да се извършва от съдилищата, като администратори на лични данни, само на основание чл. 311, ал. 3 от НПК, по реда на чл. 237 – чл. 239 от НПК“, изтъква ИВСС.

Инспекторатът подчертава, че СРС не е предприел в достатъчна степен мерки за защита на личните данни и съществува риск от разпространението на записите, тяхното манипулиране или изтриване, а това съответно ще доведе да нарушаване на правата на субектите на лични данни.

Заради това ИВСС налага принудителна административна мярка на СРС като разпорежда всички звукозаписи от съдебни заседания, направени въз основа на заповедта на Александър Ангелов, да бъдат изтрити.

Реакцията на СРС

След констатациите и разпореждането на ИВСС, председателят на СРС Александър Ангелов издава нова заповед. С нея отменя тази от декември 2019 г. и нарежда от 25 януари 2024 г. звукозаписи по наказателни дела, образувани пред СРС, да се извършват единствено на основание чл. 311, ал. 3 от НПК.

Освен това Ангелов възлага на началниците на първа и втора административни служби „Съдебни секретари – наказателно отделение“ със съдействието на системните администратори, в едноседмичен срок да организират и осъществят контрол върху действията по изтриване на всички звукозаписи, изготвени от открити съдебни заседания по наказателни дела, образувани пред СРС, на основание заповедта му от 3 декември 2019 г.

Препис е изпратен на всички съдии и служители.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог