Свързани новини

23.03.2021 14:15

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията: Радев

Видян 1126 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщават от прессекретариата на държавния глава. Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април, предаде Нова тв.


Държавният глава отбеляза, че България е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица  от консултации с отговорните за изборния процес институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница. Целта на проведените срещи е предприемането на мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и честност, прозрачност и достъпност на изборния процес, за да се насърчи участието на гражданите. Легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях, подчерта Румен Радев.


В рамките на срещата бяха обсъдени редица въпроси, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори. Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят конституционното си право на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; произтичащите затруднения при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българските граждани в чужбина.


Ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър подчерта, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България, която ще се ръководи в своята работа не от сравнения с проведени предишни избори у нас или с избори в други държави, а от стандартите и критериите на международната организация в тази област.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец