Свързани новини

27.10.2009 10:57

Чешкият КС ще заседава за Договора от Лисабон

Видян 1426 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 11 часа българско време започва откритото заседание на чешкия Конституционен съд в Бърно за Договора от Лисабон, съобщи БГНЕС.


Делото беше насрочено след като група сенатори, предимно от гражданските демократи, атакуваха за втори път европейския договор във връзка с противоречия с чешката конституция. Докладчик по него е председателят на съда Павел Рихетски. Очакват се и протести на противниците на договора. Чехия е последната страна-членка, която все още не е ратифицирала Договора от Лисабон. Той беше одобрен от двете камари на парламента, но президентът Вацлав Клаус поиска допълнителни гаранции от Европейския съюз по Хартата за основните човешки права.
Mалко вероятно е още днес да чуем решението на петнайсетте конституционни съдии. При първия иск, гледан в края на ноември миналата година, съдът се произнесе на следващия ден след изслушването на всички страни по делото. Причина за забавянето на решението този път е спецификата на иска, както и допълнително внесените в петък материали от президента Вацлав Клаус. В тях се поставят въпроси за суверенитета на страната, за начина на взимането на решения след влизането в сила на Договора от Лисабон, както и за основните човешки права на гражданите.
Опасенията на чешкия президент са свързани с бъдещи реституционни претенции на судетските немци и анулирането на Бенешовите декрети след края на Втората световна война.
За разлика от първия иск президентът няма да представи днес лично позицията си пред съда. Това ще направи известният с критиките си към Договора юрист Алеш Пейхал. Ще бъдат чути още становищата на двете камари на Парламента, на правителството и на групата от 19 сенатори, които внесоха иска срещу Договора от Лисабон - този път в пълния му текст. Позовавайки се на европейската “демократичност” в рамките на основните 44 и други допълнителни страници на преден план са въпросите за суверенитета. Спорни, според експертите, обаче са питанията на сенаторите, които препращат към Маастрихтския и Римските договори. Според сенаторите трябва да се гласуват отделно и дадените на Ирландия гаранции. Под въпрос в жалбата се поставят още решенията на Съюза и на Европейския съд, като националният парламент и конституционен съд би трябвало да имат последната дума.
Поисканите от Вацлав Клаус изключения за страната в Хартата за основните човешки права на ЕС ще се обсъждат в края на седмицата и на европейската среща на върха в Брюксел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за