22.06.2011 17:42

Черноморието било цел на терористи

Видян 1491 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тайна, пазена 15 години, излезе наяве след като бившият директор на Национална служба Сигурност Владимир Манолов я сподели в ефира на предаването Афера по Дарик радио. Група от бивши съветски републики искали да заразят Черноморието с цезий през 1996 г.


Манолов разказа, че по сигнал на агент на службата е разкрита и заловена група от 15 души, която е подготвяла терористичния акт с екологичната катастрофа по българското крайбрежие.


„Разполагаха с шест ампули радиоактивен цезий, с който искаха да заразят водата в българското Черноморие и да предизвикат екологична катастрофа. Тогава решихме аз да се включа като купувач на тези ампули. Аз се представях за шиптър, който разполагаше с много пари и искаше да купи ампулите с цезий. Бях пуснал брада, бях взел всички ланци и пръстени от колегите си в службата, разказа Манолов.


Разиграхме сценария с купуването на една-две ампули, докато започнем да проследяваме всички хора, участващи в групата и най-важното - да видим къде си държат ампулите. Цялата престъпна група беше арестувана, арестуваха и нас, разбира се. Българските барети доста здраво бият, когато знаят, че си от лошите. Изпитахме го на собствен гръб“, разказа Манолов.


В документите от времето на оставката му като директор на НСС изскача още един интересен факт - че през 80-90-те години из София се разнасяло куфарче с хартия и автентични печати, с които вероятно са се произвеждали фалшиви документи от онова време. „Наистина няма друго обяснение“, бе коментарът на Владимир Манолов за това твърдение.  „Нямам представа дали отново се разнася из София, но самият факт, че по това време е съществувало такова куфарче с автентични картони, хартии, мастила, печати поставя под съмнение част от решенията на българските законотворци“, каза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни