Свързани новини

11.05.2011 18:09

Черно на бяло: живеем в криминале

Видян 1352 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Престъпността се е превърнала в начин на живот за българите, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Все повече намалява вярата ни в правосъдните институции и полицията. Оказва се, че сме нацията в Европейския съюз, която води класацията по недоверие.

Полицията, съдът и прокуратурата печелят първо място в скалата за корупция според българите. По-малко от половината от нас са доволни от работата на служителите на реда, а не повече от 20 на сто одобряват дейността на правните институции. Само 8% са на мнение, че съдът раздава справедливост. Почти 30 на сто от анкетираните са на мнение, че се допускат съзнателни грешки за оправдаване на виновните.

Всеобщо е мнението относно взимането на подкупи в страната ни. Само 10% от нас не обвиняват полицаите в корумпираност, докато относно съда този процент е едва 5.

Икономическите интереси и политическото влияние при решаването на дела са едни от основните предположения на съгражданите ни за причината поради която се издават несправедливи присъди. 

По-малко от 18% от анкетираните са на мнение, че полицията е ефективна при предотвратяване на тежки престъпления, а едва 13 на сто мислят, че успешно залавя  извършителите на кражби с взлом. 

Проучването е проведено между 1700 души и измерва доверието в ефективността на институциите, тяхната безпристрастност и доколко българите приемат за справедливи разпорежданията им. 

Една от основните причини за непризнаването на легитимността на институциите у нас е несправянето с вътрешната корупция. 

Липсват случаи с корумпирани служители на администрацията, които да са получили наказания, въпреки медийните публикации по темата, сочат изводите от доклада.

От ЦИД смятат, че проблем на правителствата досега е, че обществените нагласи се пренебрегват и не се използват като инструмент за формиране на политика. 

Мнозинството от българските граждани са на мнение, че престъпността до такава степен се е сляла с живота им, че е станала ежедневие за всички ни. В противоречие с това обаче повече от половината от нас смятат, че могат да пострадат от престъпления. Много по-малък дял – около 20 на сто, обаче са на мнение, че това влияе върху качеството им на живот.

По думите на Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията, сред основните фактори, които влияят за ниското доверие в правосъдните органи, са многото критики, които  получават, липсата на видим напредък по някои дела от обществен интерес, както и противоборството между различните инстанции.

Според данните на ЦИД българите формират мнението си за съдебната система и полицията на базата на собствен опит и на разказаното от роднини и приятели. Медиите не оказват почти никакво влияние върху нагласите на обществото в тази насока.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион