Свързани новини

23.10.2013 11:40

Ченге от ДС преводач на Плевнелиев

Видян 1781 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ченге от ДС е превеждало на Росен Плевнелиев при сделката през 2007 г. за закупуването на палата на държавния глава в Халкидики, предаде Телеграф.


Въпреки изявленията си, че няма и не желае да има нищо общо с кадри на бившите тайни служби, Плевнелиев е използвал услугите на разузнавача от гръцкия отдел на Първо главно управление на ДС и бивш консул в южната ни съседка Евтим Гандев при изповядването на покупката на имота при гръцкия нотариус Вергиния Хасапи Гагана. Причината е, че той самият не говори езика на южната ни съседка и е трябвало някой да му превежда документа, който подписва. Това става ясно от нотариалния акт за покупката на палата. Информацията бе потвърдена и от самия Гандев, който бе потърсен заради скандала с начина, по който Плевнелиев е


изплатил сумата от 700 000 евро


на хората, от които е купил имота си. Според нотариалния акт колосалната сума е платена на ръка и продавачите дори са си я разпределили на място, но държавният глава твърди, че е превел парите по банков път. В опит да замаже нещата Плевнелиев дори разпространи банкови извлечения, че е превел 350 000 евро от „Райфайзен”и 450 000 евро от Дойче банк по своя сметка в Националната банка на Гърция, откъдето парите са изтеглени. Къде са отишли – дали са били изтеглени на ръка, или са преведени по сметките на продавачите, обаче не става ясно от документите. На въпрос дали е присъствал на предаването на парите самият Гандев отговори отрицателно. В същото време обаче твърди, че преводът бил направен по банков път. Попитан откъде е сигурен, обясни, че така било по закон. „Там е изискване да се преведе по банков път, не като тука нашите фирми – подписвате декларация, че 200 лв. ти взимат, а те ти взимат 5000 лв. Не го защитавам, не ме интересува, да се оправя човекът”, заяви бившият дипломат и разведка. В същото време малко по-късно призна: „Не съм видял как точно са преведени парите”. Гандев заяви също, че не познавал Плевнелиев преди това, а попаднал на него по молба на свой приятел – Янис, който бил посредник по сделката. „Той е архитект, много известна личност там, аз бях в Солун тогава и ме помоли – можеш ли да дойдеш тука, едно жилище продаваме, а законът задължава да има преводач. Нито съм познавал Плевнелиев, нито съм знаел, че ще става министър, че ще става президент. Случайно Янис ми каза преди време: „Бе ти знаеш ли там – дето продавахме – той президент станал”, е версията на Гандев, който иначе твърди, че никога повече не се е срещал с Плевнелиев. Отказа да ни даде и координатите на архитекта посредник.  


Изненада


Бивши колеги на Гандев коментираха, че е твърде странно защо Плевнелиев е заложил именно на неговите услуги, при положение, че ексразузнавачът е бил познат в отдела си с твърде скромни знания върху гръцкия език. Според тях е и показателно обстоятелството, че държавният глава, който иначе твърди, че ненавижда кадрите на ДС, е използвал услугите именно на бивш служител на тайните служби. „Това само показва, че може и да са верни слуховете, че държавният глава е свързан по някакъв начин от ДС”, коментираха разведки.


Кариерата на Гандев в ДС започва в ОУ на МВР-Перник, където е назначен с протекциите на бившия министър-председател по времето на Тато Станко Тодоров. Впоследствие става служител на 4-и отдел на Първо главно управление (тогавашното разузнаване), а благодарение на познанството си с разведката и шеф на пресслужбата на кабинета „Виденов” Красимир Райдовски, с когото е съученик, е изпратен и на специализация в Кипър. В средата на 80-те години Гандев става консул в посолството ни в Атина, а през 1991 г. е назначен за консул в Солун. Същата година при преминаване на ГКПП Промахон с мазда с български номер заедно с дама, с която е в близки отношения, гръцките власти откриват в автомобила  голямо количество кожени палта. Те предупреждават българските власти за находката, а случката е широко отразена в местните медии. Гандев обаче се отървава и продължава да е кадър на МВнР до мандата на Надежда Михайлова начело на министерството. Тя го уволнява, след като при една от визитите си в Атина Гандев се появил видимо нетрезвен, допълва Телеграф.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог