Gemini на Google

Свързани новини

02.03.2024 07:32

Чатбот на Гугъл свърза партията на Моди с фашизма, по-меко се изказа за Зеленский

Видян 2287 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ню Делхи обвини инструмента за изкуствен интелект Gemini на Google в нарушаване на индийските закони за информационните технологии и наказателния кодекс, след като в отговор на въпрос се оказа, че той свързва ръководената от министър-председателя Нарендра Моди партия "Бхаратия Джаната" с "фашизма".

Индийските потребители се обърнаха към X (бивш Twitter), за да привлекат вниманието на правителството към отговора на Gemini на въпроса дали Моди е "фашист". Инструментът отговори, че политиката на министър-председателя е "окачествена като фашистка" от експертите поради "хиндуистката националистическа идеология на БДП, репресиите срещу инакомислието и използването на насилие върху религиозните малцинства".


За разлика от тях, инструментът възприе по-мек тон, когато му бяха зададени същите въпроси за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и украинския президент Владимир Зеленский.



В отговор на публикацията в X Раджев Чандрасекхар, държавен министър на Индия по въпросите на електронните и информационните технологии, заяви, че Gemini е нарушил Закона за информационните технологии и няколко разпоредби на Наказателния кодекс.


"Работихме бързо, за да се справим с този проблем", се казва в изявление на Google по повод на отзвука, като се добавя, че Gemini е "създаден като инструмент за творчество и продуктивност" и може да не е "винаги надежден".


В отговор Чандрасекхар уточни, че позоваването на "ненадеждността" на моделите на изкуствения интелект не освобождава технологичните платформи от закона. Той също така предупреди, че с дигиталните граждани на Индия "не трябва да се експериментира с ненадеждни платформи и алгоритми".


Въпреки че Индия приема ИИ заради способността му да подпомага бързия напредък в здравеопазването, селското стопанство и образованието, тя също така е активна в създаването на политики за контрол на въздействието на нововъзникващите технологии.


През декември Ню Делхи издаде консултативен документ, задължаващ цифровите и социалните медийни платформи да съобщават на потребителите "ясно и точно" съдържание, забранено съгласно правилата за ИТ. Това се случи след като няколко инцидента, свързани с дълбоки фалшификати, предизвикаха възмущение в цялата страна.

Индийското правителство предупреди, че платформите могат да загубят "имунитета на "сигурно пристанище" и да бъдат подведени под наказателна и съдебна отговорност, ако не изпълнят предписаните мерки.

В реч на публичен форум през декември Чандрасекхар заяви: "За първи път преминаваме от абстрактната концепция за саморегулиране и дифузна отговорност за безопасността и доверието към законово ангажиране на платформите да отговарят за тези принципи."


Той добави, че нито европейският, нито американският модел са подходящи за Индия. "Стремим се да покажем, че съществува хибриден подход, който балансира между американския модел, позволяващ на пазара да регулира, и европейския модел, даващ приоритет на правата на гражданите", каза той.


По-рано програмата Gemini на Google за изкуствен интелект, известна преди това като "Bard", беше подложена на обстрел в кампания в социалните медии, водена предимно от американския милиардер Илон Мъск.


Още от стартирането ѝ по-рано този месец потребителите я обвиняват в расизъм, тъй като според съобщенията инструментът ѝ за генериране на изображения не показва изображения на бели хора - очевидно поради програмиране за насърчаване на разнообразието. На фона на отзвука Google обяви, че на програмата Gemini няма да бъде позволено да генерира изображения на хора, в очакване на поправка.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог