Свързани новини

01.06.2010 11:01

Бургас-Александруполис създава работни места в кризата

Видян 2347 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът Бургас-Александруполис не е само енергийна политика, а и шанс за разкриване на нови работни места и подобряване на инфраструктурата в региона на Бургас и в някои от най-бедните общини на Странджа-Сакар, коментират учени.


Ако ние не се класираме навреме, инвеститорът ще премине в Румъния и ще създава бизнес там, което през последните месеци е масова практика за големите чужди компании. Неслучайно вложенията у нас намаляха 200 пъти спрямо миналата, макар и кризисна, година. Ако нефтопроводът не се реализира у нас, следващият проект е да бъде построен през румънското пристанище Констанца-Триест, т.е. целта е да се заобиколи Босфора, който в момента е препълнен с кораби и няма технологична възможност да се увеличат нефтените доставки през него.


На бива да го преценяваме черногледо, смята ректорът на университета Проф. д-р Асен Златаров проф. Петко Петков. „Предвиденото разтоварване на нефт на буй има няколко предимства. Първо, пристигането на танкера и свързването му за разтоварване става за няколко минути и отпътуването му също става толкова бързо, след като се разтовари продуктът. Друго предимство е, че буят се поставя на достатъчна дълбочина, така че не е необходимо дъното да се удълбава, за да може танкерът да достига до него. Едно такова разтоварище с помощта на буй е много по-евтино и затова повечето страни в света преминават на вариант буй, както е по проекта Бургас-Александруполис. Това са силно пристрастените към екологията и най-развити европейски държави на Северно море, но и тези на Африканския континент и Русия. Международните закони, които и ние трябва да спазваме, гарантират сигурността от екологична гледна точка при използване на буй, като, разбира се, бъдат предвидени много строги мерки при контрола. При замърсяване теченията в Черно море са в посока от Констанца към българското крайбрежие и ако се получи евентуално замърсяване, то пак ще дойде у нас, а в същото време ние няма да имаме никакви облаги от обслужване на нефтопровода. Облагите от реализирането на проекта у нас са разкриване на нови работни места, повишаване сигурността на държавата и населението и подобряване на инфраструктурата“, допълни още той.


Припомняме, че българският клон на Транс-Бoлкан Пайплайн (ТБП) - проектната компания, която ще изгради Бургас-Александруполис, стартира информационна кампания, целяща да предостави повече реална информация относно начините за разтоварване на нефт. За целта от компанията са създали и сайта www.istinataZAproekta.bg. Скучната материя е представена оригинално чрез компютърни анимации, изготвени с помощта на инженеринговия консултант на ТБП - немската проектна компания ILF. Aнимациите са изключително лесни за ползване и предоставят на хората възможност да се запознаят с важните истински факти за проекта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв