Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигурена синьо гориво и за август

Свързани новини

07.07.2022 09:32

Булгаргаз предлага с 32% по-висока цена на природния газ за юли

Видян 1281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Булгаргаз" предлага цената на природния газ през юли да е 186,47 лева за мегаватчас без цени за достъп, пренос акциз и ДДС, съобщи в парламента изпълнителния директор на "Булгаргаз" ЕАД  Людмил Йоцов.

Това е увеличение на цената с 32 процента, посочи той пред членовете на Временна комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт" и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз" ЕАД.

Цената на природния газ за юни, утвърдена от КЕВР, бе 141,36 лева за мегаватчас.

Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигурена синьо гориво и за август.  Досега, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера, каза директорът на "Булгаргаз".

"Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото - не очаквам, но нищо не се знае, защото ако се възстановят доставките по "Северен поток" цените ще паднат, защото ще има достатъчно природен газ", каза Йоцов в отговор на въпрос. Цената на природния газ сега е по-висока,  защото ползваме краткосрочни договори. Същевременно е възможно цената на  петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, допълни Йоцов.

"Булгаргаз" е на печалба  от 11 млн. лева за първите  пет месец на годината. Същевременно фирмата ползва кредити, за да плаща доставките на втечнен природен газ и за резервирания капацитет за доставки на газ от "Газпром", въпреки че не получава суровина от компанията. Йоцов не посочи каква е сумата, която се плаща на "Газпром" за този капацитет, защото по думите му той е търговска тайна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към