БСП настоява службите да проучат сайта “Миротворец”, в който по думите им, има заплаха за живота към Кристиян Вигенин и още много хора. Настояват за официална реакция от правителството.

Свързани новини

20.07.2023 13:36

БСП внася сигнал до ДАНС и иска изслушване на службите за сайта Миротворец

Видян 1072 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП настоява службите да проучат сайта “Миротворец”, в който по думите им, има заплаха за живота към Кристиян Вигенин и още много хора. Настояват за официална реакция от правителството.

    "Позицията, която украинското посолство е качило на сайта си е изключително цинична и неприемлива за нас и ние настояваме българската държава да направи нещо. Сега ще ви цитирам, хората които били в този списък били заплаха за националната сигурност на Украйна - питаме как точно журналисти, Кристиан Вигенин, други хора, които са в този списък заплашват националната сигурност на Украйна. Внасяме сигнал до ДАНС, ще викаме службите в комисията по службите, аз съм член на тази комисия, но искаме категорична и ясна позиция на българската държава, българските служби, българското правителство - това не може да продължава така. Постоянно се попълва списъка с нови имена на българи, с научно-изследователски цели да се убиват хора по света", заяви Корнелия Нинова, председател на "БСП за България".

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин фигурира в секцията “Чистилище” на сайта “Миротворец” заради “съучастничество в престъпленията на руските власти против Украйна и нейните граждани по време на Руската война срещу Украйна”.

В сайта фигура и името на проф. Андрей Пантев за “съзнателно нарушаване на държавните граници на Украйна с цел влизане в окупираните територии в Крим за участие в пропагандно мероприятие на Русия - страната-агресор”. Участвал е в конференция “Крим в съвременния международен контекст” през 2017 г.

Президентът Георги Първанов (2001-2011 г.) също фигурира в сайта за “съзнателно нарушаване на държавните граници на Украйна с цел влизане в окупираните територии в Крим за участие в пропагандно мероприятие на Русия - страната-агресор”. Участвал е в конференция “Крим в съвременния международен контекст” през 2017 г.

Журналистът Диляна Гайтанджиева фигурира в сайта заради “антиукраинска пропаганда, съучастничество в акт на “хуманитарна агресия” срещу Украйна, разпространение на фалшиви новини и наративите на кремълската пропаганда”.

Зам.-председателят на Съюза на българските журналисти Велиана Христова фигурира от 2018 г. заради “съзнателно нарушаване на държавните граници на Украйна с цел проникване на окупираните територии в Крим. Участие в руски пропагандни мероприятия против Украйна”. Христова е “член на група нелегални българи, проникнали на територията на окупирания Крим приз септември 2018 г., според “Миротворец”.

Парламентарната външна комисия е възложила на Мария Габриел и на заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова да проучат случая, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който оглавява комисията:


"Абсолютно е недопустимо там да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, така че кой стои зад тези всичките хора".


Темата беше коментирана и от съпредседателя на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов. Той очаква реакция на външното ни министерство.


"Така че по никакъв начин да няма съмнение, че който и да било български гражданин, особено който упражнява журналистическа професия, може да бъде подложен на заплахи за мненията, които изразява".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион