Свързани новини

16.03.2016 16:48

БСП: Промените в съдебната власт са противоконституционни

Видян 1172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „Предложените промени в закона не решават проблемите на съдебната власт, а в голяма степен ги задълбочават”. Това заяви народният представител от БСП Филип Попов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на ЗИД на Закона за съдебната власт. Социалистът коментира, че „в чл. 29 г, ал. 4 се  въвежда противоконституционен текст, като се създава съд, състоящ се от съдии от ВКС и ВАС, т.е смесен съдебен състав“. Той припомни чл. 119 от Конституцията, според който правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища. „Със закон могат да се създават и специализирани, но извънредни такива не се допускат”, уточни депутатът.


Народният представител обясни, че с цел повече прозрачност и независимост се предлага членовете на ВСС, от квотата на съдебната власт, да се избират пряко чрез тайно гласуване съответно от съдиите, от прокурорите и от следователите. „Така описана обаче, процедурата предполага именно обратното”, каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.