Свързани новини

29.11.2019 12:28

БСП към Ананиев: Вие сте некомпетентни да управлявате здравеопазването

Видян 1648 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вие сте некомпетентни да управлявате системата на здравеопазване. Това е не само нашата оценка, но и на европейските институции! С тези думи се обърна от трибуната на Народното събрание депутатът от "БСП за България" Десислав Тасков към здравния министър Ананиев, в декларация от името на парламентарната група на левицата.

 

               ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ИМЕТО НА ПГ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

 

Вчера излезе докладът на ЕК за състоянието на здравеопазването у нас за 2019 г. Изводите от този доклад са стряскащи и смятаме, че е необходимо по него да се вземе отношение още сега, а именно:

България има най-висок дял на директните плащания от пациенти, почти три пъти по-висок от средните за ЕС.

Българите имат най-ниска средна продължителност на живота в ЕС и висок процент на предотвратима смъртност, т. е. живеем нездравословно, имаме неефективно здравеопазване и умираме най-рано в ЕС.

Разходите за здравеопазване растат и натоварват все повече джоба на българите, като правят здравеопазването недостъпно за хората с ниски доходи, освен това те потъват в неефективно структурираната система. Отлагането на реформата в сектора не позволява балансирането на тези диспропорции. На фона на всичко това- броят на хоспитализациите в България е значително по-голям от този в ЕС. Частните болници са се увеличили 6 пъти, а хоспитализациите в тях 78 пъти. Същевременно високите нива на задлъжнялост на публичните болници са траен проблем, към който се подхожда чрез палиативни мерки, нерешаващи дълготрайни проблеми.

Уважаеми дами и господа, тазгодишният доклад на практика не се различава по нищо от предходния!

Три години очаквахме от вас ефективни мерки, три години вие ни предлагате една и съща структура на бюджета за здраве, без изобщо да се вслушате не само в нашите препоръки, а и в констатациите на европейските  институции. Колкото и повече да увеличаваме бюджета за здравеопазване, парите ще потънат отново. Наливаме от пусто в празно. Реален ефект без реформа няма да има. Ярък пример за разпада на системата са продължаващите вече десет месеца протести на специалистите по здравни грижи и обявеното преди няколко дни закриване на спешния прием в Националната педиатрична болница, което е нормативно недопустимо за нейното съществуване. Станахме свидетели как едно непремерено изказване и действие води до оставки на лекари.

Вие сте некомпетентни да управлявате системата на здравеопазване. Това е не само нашата оценка, но и на европейските институции!


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за