Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" ще изискат от кмета Васил Терзиев да бъде направен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община към момента. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков ден, след като беше проведена първата експертна среща с представителите на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет.

Свързани новини

27.11.2023 16:04

БСП иска от кмета Терзиев финансово-икономически анализ на състоянието на СО след управлението на ГЕРБ

Видян 562 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" ще изискат от кмета Васил Терзиев да бъде направен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община към момента. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков ден, след като беше проведена първата експертна среща с представителите на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет.

"След толкова дълго управление на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ трябва да проверим какво е състоянието на Столична община и в каква обстановка предстои да работим, каза Иван Таков. - Необходим е анализ и на големите проекти, които в момента се реализират в София. До къде е стигнало изпълнението им, какво е положението с финансирането им, дали има такива, за които то не е осигурено или е изпуснато. Това са много важни въпроси".

Иван Таков добави, че групата на Местна коалиция "БСП за България" ще търси подкрепа от всички политически групи за внесения преди седмица доклад, с който възлагат на кмета Васил Терзиев да изготви правен и финансов анализ и финансово-икономически и технологичен модел за създаване на общинско предприятие "Чистота".

"Това е един от нашите приоритети, които заявихме в предизборната кампания, каза Иван Таков. - И съм доволен, че представителите на ПП-ДБ-СС вчера изразиха готовност да подкрепят този наш доклад. Това ни дава надежда, че наистина можем веднага да започнем да работим стъпка по стъпка за създаване на такова общинско предприятие".

Съветниците от групата на Местна коалиция "БСП за България" настояват час по-скоро да бъде проведена и работна среща с ръководството на "Топлофикация - София". "Много е важно то да ни информира за това каква е готовността му за отоплителния сезон, който вече започна, каза Иван Таков. - Да ни кажат дали очакват някакви големи проблеми и сътресения до края на сезона, тъй като задлъжнялостта на това дружество е наистина огромна. Затова и на срещата вчера с представителите на ПП-ДБ-СС настоявахме да чуем техните предложения и варианти за справяне със ситуацията. Нашето разбиране е, че решението на проблемите на "Топлофикация - София" минава през съвместни действия на Столична община с държавата, предвид регулаторната рамка, в която работи дружеството и голямата задлъжнялост. Според нас, тези разговори с правителството вече трябваше да са започнали...".

Иван Таков отбеляза също, че на срещата вчера с представителите на ПП-ДБ-СС са установили сериозни различия, свързани с общинската икономика и най-вече засягащи общинските дружества и предприятия.

Заместник-председателят на групата на МК "БСП за България" Ваня Григорова добави, че съществуват и някои сериозни разминавания по генерални структурни въпроси. "Най-сериозни на този етап изглеждат те в транспорта и пазарите, коментира тя. - От ПП-ДБ-СС смятат, например, че всички съществуващи към момента дружуства в транспорта трябва да се съберат на едно място. За нас това показва неразбиране на начина, по който функционира градският транспорт, както и отделните дружества в него. Виждаме и неразбиране за нуждата да се увеличат трудовите възнаграждения на заетите в градския транспорт, а то е задължително при нарастващия недостиг на кадри в сектора".

Ваня Григорова добави, че за МК "БСП за България" е изключително важно комуналните услуги да се върнат в патримониума на Столична община. "Донякъде вчера срещнахме разбиране от страна на ПП-ДБ-СС по този въпрос, коментира тя. - Колегите заявиха готовност още отсега да започне изграждането на капацитет за упралвение на тези общински услуги. От изказванията им в предизборната кампания бях останала с впечатлението, че те имат много добър изграден екип с чудесни мениджърски умения. Затова сега е изненадващо и странно за мен твърдението им, че трябва тепърва да изграждат капацитет".

За следващата експертна среща между представителите на МК "БСП за България" и ПП-ДБ-СС Ваня Григорова се надява да има разбиране от страна на най-голямата група в СОС относно приоритетите на социалистите. "Съвсем очевидно е, че по някои теми ние имаме много по-задълбочено разбиране на дейностите. Разполагаме с достатъчно авторитетни експерти с опит и колегите би трябвало да се доверят на нашите предложения за решения", завърши Ваня Григорова.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева