Свързани новини

13.12.2013 10:09

Брюксел поема преговорите с Русия за Южен поток

Видян 1000 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Постигнато е споразумение ЕК да бъде водеща в преговорите с Русия по "Южен поток", съобщи министър Драгомир Стойнев, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.


Министърът участва в работна закуска с колегите си от ЕС, през чиито държави преминава трасето на газопровода. Домакин на срещата бе еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.


Постигнахме това, което българската страна искаше, добави Стойнев.


Той отбеляза, че българската позиция е била подкрепена от Словения, Унгария и Австрия.


Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар.


Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат, коментира Стойнев.


Министърът уточни, че предстои той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва.


През последните три години и половина е загубено много време, този проект вече трябваше да започва работа, коментира Стойнев.


Той отбеляза, че на българска територия проектът ще следва изцяло българското законодателство, което е хармонизирано с европейското.


Стойнев настоя за еднакво отношение към всички държави в ЕС в отговор на въпрос за разликите между "Северен поток", за който ЕК допусна временно изключение от общностните правила, и "Южен поток". Не трябва да има двойни стандарти, добави той.


Припомняме, че такава беше и позицията на руската страна.


Също така в началото на месеца от Европейската комисия изрази мнението си, че проектът Южен поток не отговаря не европейското законодателство и че страните членки въвлечени в проекта трябва да предоговорят споразуменията си с Газпром така, че да отговарят на Третия либерализационен пакет.


В този пакет от европейски регламенти се задължава операторът на инфраструктурата (газопровода) да бъде отделен от търговеца на суровината(природния газ), както и по трасето на тръбата да бъдат допускани трети страни желаещи да доставят синьо гориво, както е в конкретния случай. В момента газопроводът не отговаря на тези изисквания, защото Газпром ще е както в ролята си на преносно предприятие така и на търговец на газ, като не е ясно дали по продължението на цялата тръба ще може да има достъп на трети страни.


Русия оспорва това, като премиерът на станата Дмитри Медведев заяви, че договорите със отделните страни са двустранни, като по този начин те не трябва да се подчиняват на европейското законодателство.


След реакцията на Брюксел българското правителство се обърна към ЕК с молба за съвети и помощ при преговорите с Русия, като това по всичко личли че ще се случи, защото и Европейската комисия вече получава правото да участва в разговорите с Газпром.


Южен поток е важен за България, заяви за пореден път вчера министър Стойнев, той се аргументира с това, че тръбопроводът носи диверсификация на маршрутите на природен газ. Също така според бившия председател на социалната комисия в миналото Народно събрание, проектът ще съживи Северозападна България, която е най-бедният икономически район, както в страната така и в целия ЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес емоциите ще бъдат силни и може да ви е трудно да сдържите гнева си

Днес емоциите ще бъдат силни и може да ви е трудно да