Свързани новини

05.12.2013 14:11

ЕС: Споразуменията за „Южен поток" нарушавате европейското законодателство

Видян 887 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двустранните споразумения за изграждането на газопровода „Южен поток“, сключени между Русия и България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия, Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат договорени наново. Това становище на Европейската комисия бе представено в Европарламента от Клаус-Дитер Борхард, директор за енергийните пазари в изпълнителния орган на ЕС.



„Комисията разгледа тези междуправителствени споразумения и стигна до заключението, че нито едно от тях не отговаря на законите на ЕС“, заяви Борхард. По думите му подписалите ги държави са длъжни да поискат предоговарянето им с Русия, за да бъдат приведени в съответствие със законодателството на съюза, съобщава EurActiv.



Новината за позицията на Брюксел идва в момент на изострена чувствителност в отношенията между ЕС и Русия след решението на украинския президент Виктор Янукович да не подпише Споразумението за асоцииране с Евросъюза, отбелязва изданието. Намеренията на Янукович за сближаване с Руската Федерация, вместо с ЕС, предизвикаха масови протести в подкрепа на украинската евроинтеграция.



На изказването на Борхард присъстваха високопоставени официални представители, включително руският заместник-министър на енергетиката Анатолий Янковски, Александър Медведев, директор „експорт“ в „Газпром“ и сръбският енергиен министър Зорана Михайлович. Пред тях представителят на ЕК отбеляза, че ако предоговарянето не е успешно, европейските държави трябва да отменят споразуменията си с Русия. Той добави, че еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до енергийния министър на Русия Александър Новак, в което му е обяснил ситуацията и го е помолил да разгледа позитивно възможността за предоговаряне на сделките със съответните страни.



Клаус-Дитер Борхард уточни, че освен за членовете на ЕС България, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, това се отнася и за Сърбия, която членува в Европейската енергийна общност.



Борхард посочи най-малко три проблема със споразуменията за „Южен поток“. На първо място „Газпром“, който е производител и доставчик на суровината, не може едновременно да е собственик на производството и на мрежата за пренос. Наред с това руският газов монополист не може да бъде и ексклузивен доставчик. И трето – трябва да се обърне внимание на структурата на тарифите. Според директора за енергийните пазари, дори ако новите преговори са успешни, за адаптирането на енергийния проект към съображенията на ЕС ще са необходими около две години.



Най-малко две транзитни за „Южен поток“ държави ще бъдат поставени в неудобно положение, коментира EurActiv. Става въпрос за България и Сърбия, които вече направиха първи заварки на своите участъци. Според изданието и двете страни са знаели, че дават начало на проект чрез споразумения, които Брюксел смята за незаконни.



Руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Янковски, който говори след представителя на ЕК, заяви, че Русия не приема, че европейските правила трябва да засягат трансгранични проекти, които не са разположени само на територията на ЕС. Той добави, че законодателството на ЕС не може да бъде определящо в отношенията между Европейския съюз и Руската Федерация и подчерта, че междуправителствените споразумения надделяват над други правни норми.



Трябва да се преразгледат основанията на Европейската комисия. Ако става въпрос за нарушаване на трети енергиен пакет, трябва да се види в кой точно момент е нарушен, коментира ситуацията евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова.



Пред БНР тя заяви: „Ако ЕК смята, че има нарушаване на законодателството – въпрос на обща воля е тези нередности да бъдат изправени. Никой не е в състояние в момента да върви срещу европейски договор и да иска предоговаряне на енергийните пакети. Това ще трябва да бъде изяснено и ревизирано. Някой не е направил достатъчни анализи. Но не виждам нищо фатално“.



След подписването на договора в София, двете страни обявиха, че ще се спазва европейското законодателство, припомня „Капитал“. Според третия енергиен пакет на ЕС, всяка новоизградена транспортна инфраструктура трябва да предоставя конкурентни условия за достъп от външни доставчици. Тъй като договорът не е публичен, не е ясно какво точно има в него и дали изобщо това обещание е скрепено правно. Както и не е ясно дали разбиранията на „Газпром“ за третия енергиен пакет са същите като тези на Комисията. Засега споразумението за транзитните такси все още не е подписано – формулата за изчисление на таксите зависи от това на какви правила ще се подчинява „Южен поток“, което може да означава, че акционерите в общата компания търсят решение на проблема. Ако БЕХ и „Газпром“ наистина са приели да се спазват европейските правила, то България и Русия лесно могат да включват клауза, която да казва изрично, че се спазва третият енергиен пакет и така да удовлетворят Комисията.



По-интересно е обаче какво ще се прави с първия казус. Собственик на тръбата в България е „Южен поток“, което е АД между „Газпром“ и Български енергиен холдинг (БЕХ). Ако БЕХ имаше 51% в него, вероятно можеше да се твърди, че „Газпром“ не е едновременно собственик и на тръбата и на газа. Структурата на дружеството беше договорена трудно и вероятно няма да се промени лесно, посочва изданието.



Вероятно решението ще се проточи във времето. Сигнал за това е, че „Южен поток“- България прекрати избора на изпълнител на българския участък с доста странни мотиви, а сега все още не е обявил кога процедурата ще бъде подновена.





Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби