22.11.2009 16:29

Брюксел ни съди заради софийския боклук

Видян 1855 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският боклук стана причина за първото дело на Европейската комисия срещу България. То беше заведено в петък и ще се гледа в Съда на европейските общности в Люксембург. 
Според министъра на екологията Нона Караджова мярката е неоснователна и страната ни има солидни аргументи в своя защита.
Тези на Комисията обаче не са в наша полза. От там смятат, че не могат повече да отлагат наказателните мерки, защото няма изгледи управлението на отпадъците в София да се разреши в кратки срокове.
Министерствата на външните работи и на околната среда и  Столичната община смятат, че Комисията не е взела под внимание значими действия по отстраняване на проблема. "Заводът за отпадъците край столицата е на ниво тръжна процедура за избор на проектант и изпълнител. Придвижва се и проектът за новото софийско депо", заяви Караджова.
В мотивите на Брюксел обаче се посочва, че София няма да разполага още няколко години с необходимите съоръжения за преработка на сметта. ЕК приветства предприетите действия от Столичната община за изграждане на цялостна система за управление на отпадъците. Независимо от това се посочва, че все още има много неясноти за това кога системата ще заработи.
През март тази година  министърът по европейските въпроси Гергана Паси прогнозира пред 19`, че не е изключено ЕК да тръгне към по-строги мерки спрямо страната ни през май, заради несправянето с този проблем.
Европейският съд е последната стъпка. Тя бе предшествана от предупредителни писма и възможност за отговор и корекция от наша страна. Санкцията, която може да ни бъде наложена е еднократна, всекидневна и дори комбинирана. Максималната сума, която може да се начислява всеки ден до отстраняването на пропуските, е 50 хиляди евро. Очаква се  делото да продължи поне две години. То ще бъде прекратено, ако междувременно отстраним проблемите.


 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни