Свързани новини

03.02.2014 14:52

Брюксел иска етичен кодекс за депутатите ни

Видян 998 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е на едно от първите места по корупция сред 28-те държави-членки на ЕС, показва първият доклад на Брюксел за борбата с корупцията.


В документа подробно са описани какви антикорупционни механизми съществуват във всяка страна, тяхната ефективност, както и търсените подобрения.


13% от българите са заявили, че през изминалата година им е бил поискан или от тях се е очаквало да дадат подкуп.


У нас този процент е почти 3 пъти по-висок от средния за страните в ЕС, който е около 4%.


Според 68% от сънародниците ни страната не полага достатъчно усилия за изкореняване на корупцията, което е най-високата стойност на скептиците по отношение на борбата с незаконните бюрократични практики в ЕС.


Борбата с корупцията отдавна е приоритет за България, а законодателните реформи доведоха до създаването на нови структури. Въпреки това, корупцията продължава да бъде широко застъпена, пишат от Брюксел и предлагат страната ни да предпазва институциите за борба с корупцията от политическо влияние и да назначава управленските им кадри, съобразно прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите.


Случайното разпределение на делата в съдилищата следва да се гарантира чрез ефективна общонационална система, съветват от Комисията в частта за ефективността на съдебната система.


Оттам предлагат да бъде приет и етичен кодекс за народните представители, който да включва механизми за предотвратяване на корупционни практики.


Базиран на проучване на „Евробарометър" за нивата на корупцията в отделните страни, документът обобщава, че 76% от европейските граждани смятат, че тя е широко разпространена. Повече от половината (56%) твърдят, че корупцията на национално ниво в последните години е нараснала, а около 8% твърдят, че са имали личен опит като свидетели на корупционна схема или участници в нея.


Тези порочни практики ощетяват европейските данъкоплатци с около 120 млрд. евро годишно, става ясно от изводите в доклада.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион