Свързани новини

08.06.2017 09:56

Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори

Видян 1220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Британците гласуват на предсрочни парламентарни избори днес. От резултата ще зависи колко твърда ще е позицията на Великобритания при преговорите с Брюксел за излизане от Европейския съюз .
На прага на Брекзит премиерът Тереза Мей свика вота, за да се опита да увеличи броя на депутатите и влиянието си в парламента. За мнозинство са нужни 326 депутатски места. До момента консервативаната партия имаше 330 депутати, а основната опозиция - лейбъристите – 229.

Според прогнозите на днешните избори консерваторите ще спечелят между 304 и 344 места, а лейбъристите – между 219 и 257. Има възможност Мей да изгуби парламентарното си мнозинство и да въвлече страната във вътрешно политическа нестабилност.

Изборният ден започва в 7 ч. сутринта местно време, или 9 ч. българско време, и приключва в 22 часа.


Премиерът Тереза Мей свика вота три години по-рано от планираното. Официалната причина – да затвърди позициите си в преговорите за излизане на страната от ЕС. Мей твърди, че лейбъристите, Шотландската национална партия и либералдемократите ще се опитат да дестабилизират и възпрепятстват процеса в парламента.

Тереза Мей влезе в предизборната кампания със стабилна преднина. Две седмици преди вота обаче, след атентата в Манчестър, тя рязко се стопи. Шест проучвания на общественото мнение показаха, че консерваторите водят пред лейбъристите само с около 5 процента. Въпреки това, всички посочват, че Мей ще спечели изборите. Тя се надява вотът да й осигури по-голямо мнозинство в Камарата на общините и да засили властта й.

Кои са основните играчи?

Двете основни партии са дясната Консервативна партия и левите лейбъристи. Влияние в парламента имат още Шотландската национална партия (SNP), лидералдемократите и Демократичната юнионистка партия в Северна Ирландия (DUP).  Партията за независимост на Великобритания (UKIP) и Зелените също имат представители в повечето избирателни райони. Заедно тези две партии спечелиха над пет милиона гласа на последните избори, но всяка една от тях имаше по един депутат в парламента.

„Основното предизвикателство пред нас е да договорим най-добрата сделка за Великобритания в Европа. Бъдещото ни благоденствие, нашето място в света, жизненият стандарт и възможностите, които искаме за нашите деца и внуци, зависят от това доколко твърда ще е позицията ни в тези преговори. Ето защо, повече от всякога, Великобритания се нуждае от силно и стабилно управление“, подчерта многократно премиерът и лидер на Консервативната партия Тереза Мей.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви: „Само ние имаме план как Брекзит да работи за обикновените хора. Нека сме ясни – изборът сега е между Брекзит на лейбъристите, който поставя работните места на първо място и Брекзит на консерваторите, насочен към интересите на Лондонското сити, който рискува да превърне Великобритания в данъчно убежище с ниски заплати.“

А либералдемократите на Тим Фарън предложиха втори референдум: „Някой ще има последната дума за финалната сделка на Брекзит. Може да са политиците, а може и да е народът. Вярвам, че трябва да е народът. Вие трябва да имате право да кажете на референдум дали сделката на Тереза Май е правилна за вас и за вашето семейство. Ако не ви харесва тази сделка, тогава вие трябва да имате избор да останете в Европейския съюз.“

Какво казват социологическите проучвания?

Средната стойност на общественото мнение в шест анкети, публикувани в края на месец май дава на консерваторите между 43% и 46%, в сравнение с между 32% и 38% за лейбъристите. Либералдемократите събират под 10%, Партията за независимост на Великобритания – 5%,  Зелените – 4% и Шотландската национална партия – 4%.

За мнозинство в парламента са нужни 326 депутатски места. Според прогнозите, консерваторите ще спечелят 344 места, а основната опозиция – лейбъристите – 219. До момента консерваторите имаха 330 депутати, а лейбъристите – 229.

Как се избира британският парламент?

3303 кандидати се борят за общо 650 депутатски места. Обединеното кралство е разделено на 650 географски избирателни района. Всеки район избира един депутат в Камарата на общините. За да спечели, кандидатът трябва да има най-много гласове. Най-известните политици обикновено се изпращат в райони, където имат сигурно мнозинство. За да има успех, партията трябва да спечели мнозинството избирателни райони. Лидерът на политическата партия с най-много депутати след изборите се очаква да бъде помолен от Кралицата да стане премиер и да формира правителство, което да управлява страната. Новият парламент ще се събере на 13 юни и ще бъде официално открит на 19 юни.

Защо изборите са „изненадващи“ и „неочаквани“?

Тереза Май твърдеше, че иска да изчака до 2020 г. за следващите насрочени избори, но промени решението си, а този нейн ход изненада всички.

Министър-председателите на Великобритания имат свободата да свикват избори по всяко време, когато преценят, но по закон парламентарният вот трябва да се провежда на всеки пет години в първия четвъртък на месец май.

Изборите могат да се проведат предсрочно по две причини – ако има вот на недоверие в сегашното правителство или депутатите гласуват за предсрочен вот с две трети мнозинство. Тереза Мей избра втората опция, която беше поразително подкрепена от народните представители с 522 гласа „за“ срещу 13 „против“.

Последният подобен пример е от 1966 година. Тогава премиерът Харолд Уилсън от Лейбъристката партия свиква предсрочни избори, след кратко време на власт, за да увеличи броя на депутатите си. През 1974 г. в рамките на осем месеца се провеждат два вота. Но причината тогава е, че никоя партия не печели мнозинство в Камарата на общините в първите избори.

Какво означава вотът за Брекзит?

Великобритания е на път официално да напусне Европейския съюз в петък, 29 март 2019 година. Преговорите с Брюксел ще започнат, след като бъде сформирано новото правителство.

Според консерваторите, сега е „единственият възможен шанс за провеждане на избори, докато Европейският съюз съгласува своята преговорна позиция“. Ако Мей спечели с голямо мнозинство, тя ще го приеме като вот на доверие към стратегията си за напускане на ЕС.

Но ако крехкото й мнозинство в Камарата на общините стане още по-нестабилно или тя загуби изборите от анти-Брекзит партии като либералдемократите и те получат много повече депутати, тогава текущата стратегия по развода на Великобриатния със Съюза ще бъде отнесена.


Източник: бТВ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително