Свързани новини

27.06.2013 14:39

Бракът в САЩ вече не е съюз между мъж и жена

Видян 1125 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният съд на САЩ обяви за невалиден закона за защита на брака, в който бракът се дефинира като съюз между един мъж и една жена. Становището на съда е голяма победа за застъпниците на еднополовите бракове, предаде Франс прес.


Законът от 1996 г. "е противоконституционен, защото представлява лишаване на физически лица от правото на свобода, защитено в Петата поправка", отсъди Върховният съд, с което подкрепи позицията на правителството на Обама.


Това решение позволява на еднополовите двойки, които са сключили законен брак в 12 американски щата и във федералната столица Вашингтон, да имат достъп до същите федерални придобивки като хетеросексуалните двойки.


Хомосексуалната вдовица Едит Уиндзър от Ню Йорк, подкрепена от администрацията на Обама, искаше федералният Закон за защита на брака да бъде анулиран, защото е дискриминационен.


Президентът на САЩ Барак Обама приветства като важна победа за еднополовите двойки решението на Върховния съд. Обама, който съдейства за отменянето през 2011 г. на закона, налагащ на военните да крият хомосексуалността си, изрази през 2012 г. личната си подкрепа за еднополовите бракове – нещо, което действащ американски президент прави за пръв път.


"Приветствам решението на Върховния съд да обяви за недействителен закона за защита на брака. Това беше узаконена дискриминация. Върховният съд поправи една неправда", се казва в изявление на президента. "Решението е победа за двойките, които отдавна се борят за равнопоставеност пред закона /. . ./, за семействата, които най-сетне ще получат уважението и защитата, които заслужават", заявява той.


По този повод "Ню Йорк таймс" пише, че решенията на Върховния съд са огромна и удовлетворителна победа в дългата борба да се сложи край на подкрепяната от държавата дискриминация над американските гейове и лесбийки.


Новите решения за браковете оставят да съществува непоносима мешавица от щати с разрешени еднополови бракове и щати, където те са забранени, което застрашава валидните бракове при прекосяване на някои щатски граници. Все пак други съдебни казуси в процес на разглеждане може да дадат на Върховния съд нова възможност да обърне в пълна степен внимание на страданието в живота на немалко хора и да въведе равенство в брака в цялата страна. Надяваме се това да стане скоро, пише "Ню Йорк таймс" в редакционната си статия.


"Исторически напредък за правата на гейовете", пише в. "Вашингтон пост". В редакционна статия под заглавие "Победа за еднополовите бракове от Върховния съд" вестникът отбелязва, че отказът на съда да разреши еднополовите бракове на национално ниво е разбираем, тъй като нацията продължава да е разделена по този въпрос.


Все пак движението за подкрепа на еднополовите бракове напредна с главоломна скорост през последните години. Между днешния ден и момента, когато съдиите ще отсъдят по-недвусмислено, поддръжниците на еднополовите бракове трябва да действат и извън съдилищата чрез акции за по-голяма обществена подкрепа. Сегашните решения на Върховния съд са добре дошли, но те по същество само показаха колко бързо нацията се е отдалечила от предразсъдъците и се е придвижила към уважението на основните права на всички американци, пише "Вашингтон пост" в редакционната си статия.


Тези две решения на Върховния съд на САЩ бележат най-големия напредък от няколко десетилетия в гражданските свободи за хомосексуалните на фона на растящо политическо и международно признание, че еднополовите двойки заслужават равнопоставено отношение пред закона, пише в. "Гардиън".



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак