С викове, скандали и спречкване, но без резултат премина изслушването журналиста и ютюбър Станислав Цанов във временната комисия за безопасността на машинния вот в НС

Свързани новини

17.10.2023 17:35

Божанков уличи ПП за партия на Алексей на изслушването на Цанов за машините

Видян 5943 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

С викове, скандали и спречкване, но без резултат премина изслушването журналиста и ютюбър Станислав Цанов във временната комисия за безопасността на машинния вот в НС. Точно преди месец авторът и водещ на най-популярния български YouTube канал публикува скандален запис на убития бизнесмен Алексей Петров, който признава хакване на изборните устройства в полза на Промяната. В тази връзка Депутатите се събраха извънредно, по време на предизборната си ваканция, за да го изслушват.


Напомняме, че 19 минути първи писа по темата и го интервюира за разкритията, публикувани от Цанов, стигнали до ЕП, но не трогнали дори за маркиране на разследване МВР. В тях Петров, освен че се хвали, че е пробил всички комуникации не само на него, но и на други водещи журналисти, се хвали и с пробив и въздействие върху изборните резултати.


Още в началото на заседанието възникна спор между депутата-отцепник, който смени БСП с ППДБ Явор Божанков и председателстващия заседанието Георги Свиленски. Бившият социалист се възпротиви на самото изслушване. Той дори изрази съмнение в експертизата на Цанов и обърна внимание, че това се случва в предизборна обстановка.


Свиленски обаче му обясни, че решението за изслушването на журналиста е било взето от комисията преди 2 седмици. От своя страна Цанов посочи, че не смята, че от слушането в тази комисия ще излезе нещо. "Нямах желание, бях задължен да дойда тук по силата на Конституцията. Моята първоначална идея и първоначален план беше да гостувам само и единствено в Европарламента", каза той.
През цялото време Цанов бе прекъсван от Божанков, който държеше журналистът да му отговори на въпроса дали има сигнал в Прокуратурата за твърдението за заплахи от Петров. „Подадох сигнал до ГДБОП за търсачката MAGADANS, реакцията на отдел Киберпрестъпност беше с една дума: нула“, отговори ютубърът.


"Какъв е интересът на Петров тестове за машини да няма? Нямам съмнение, че някой с 2% може да бъда направен 20% или с 20% - 2%. Нужно е да те побутнат в последните няколко часа да влезеш в парламента, ако си полезен. Или обратното - да изпаднеш под бариерата за влизане в НС. Това е начинът, по който аз подозирам, че могат да бъдат използвани машините. Спрях материала, не съм самоубиец! Знам, че главният свидетел срещу Петров по делото Октопод умира по пътя, преди да свидетелства срещу него. Знам за масови отводи на прокурори. Затова не съм се обърнал към структурите на МВР и Прокуратурата, защото до вчера са си били „партия“ с този човек. Дясната ръка в киберпространството на Алексей Петров беше Явор Колев от МВР. Той си го взе в НПО-то, във фирмата, в Лев Инс", посочи той.


През това време Божанков успя да се скара и с шефа на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Двамата  почти стигнаха до бой.  Причината за напрежението беше, че депутатът от ППДБ, който се слави със своята прекомерна инфантилност отказа да си изключи микрофона, с което пречеше на всички останали да вземат думата, както и на водещия да води заседанието.


От депутатите от ИТН се чуха обвинения, че Божанков прикрива покойния Петров, след което Йорданов се обърна към него с думите: "Момченце в ъгъла, изключи си микрофона".


Йорданов дори стана и се опита да издърпа микрофона от Божанков и двамата се сдърпаха. През това време Свиленски се премести, за да се опита да ги успокои.  „Това момченце което не е на училище, си прави произвол в тази комисия“, се обърна Станислав Балабанов от ИТН към Божанков, който отказа да спре микрофона си.


Божанков ядоса и Йордан Цонев от ДПС, който му повиши тон. „Първо, не съм дошъл да слушам теб, никой не те е оторизирал да водиш заседанието и те моля да замълчиш. Ако Свиленски не може да въведе ред, аз ще го въведа, обещавам го!“, посочи той и го направи, като последва затишие.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.10.2023 20:53

    Таборът отива към небето.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец