Свързани новини

20.07.2019 21:07

Борисов ще подкрепи Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Видян 2399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидата на Румъния за поста главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, съобщи бТВ, позовавайки се на правителствената пресслужба.


През февруари България гласува против кандидатурата на Кьовеши на заседание на постоянните представители на страните в ЕС.


По информация на „24 часа“ за промяната в позицията на властта се разбира сега, тъй като България е изчаквала общото решение на Европейската народна партия (ЕНП) затова кой кандидат да бъде подкрепен.


Само преди няколко дни стана ясно, че френското правителство също ще подкрепи кандидатурата на румънката, въпреки че досега стоеше зад френския кандидат Жан-Франсоа Бонер, който беше считан за най-сериозен конкурент на Кьовеши.


Кьовеши е бивш ръководител на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния в периода 2013 – 2018 г., когато беше отстранена от управляващите. Преди това тя е работила като главен прокурор на Румъния в продължение на шест години. Тя постига забележителни резултати в борбата с корупцията, отбелязват редица международни организации.


След обявяването на кандидатурата й румънските власти полагат всячески усилия да осуетят нейното избиране. Стигна се дотам, че срещу нея бе образувано разследване за злоупотреба със служебно положение, което в крайна сметка бе прекратено.


Европейската прокуратура ще действа на територията на общо 22 страни членки, подкрепили идеята, сред които е и България. Основната цел е подобряване на разследванията на измами с европейски средства и фондове. Ще се разследват и случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.