Бойко Борисов държи ключа за София, защото ГЕРБ е единствената опция за мнозинство в СОС на ППДБСС с 37 гласа.

Свързани новини

06.11.2023 17:13

Борисов държи ключа за София, Терзиев с 34 498 гласа по-малко от Фандъкова миналия път, даже Мая имаше 14 132 гласа повече от него

Видян 7696 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бойко Борисов държи ключа за София, защото ГЕРБ е единствената опция за мнозинство в СОС на ППДБСС с 37 гласа. След крехкия превес на Васил Терзиев само с 1,31 процента над Ваня Григорова, пътят към БСП, с която биха сформирали общо 32 мандата при необходими 31 е прекъснат – двамата даже излизат на съд. Да не говорим за обвиненията в путинизъм от последните дни, които правят за избирателите на ППДБСС такъв съюз невъзможен за преглъщане.


А София не е Варна – няма кой да плати на някого на Позитано за подкрепа, както стана на втория тур в морската столица в неделя. Другият некоалиционен уикенд партньор на синьо-жълтите за победата във Варна – Възраждане с неговите 8 съветници също е на теория формиращ мнозинство в СОС – стават 31 мандата. Но по путинистични причини изглежда невъзможен.


За ГЕРБ съществува възможност за формиране на мнозинство в София: всички без варненската сглобка ППДБСС и Възраждане.


А, ако Борис Бонев с неговите още 6 съветници спази заявеното неучастие в общинска сглобка: ППДБ-СОС, те са заменяеми с диалогичните тройки на ИТН и Вили Лилков плюс Карлос Контрера от ВМРО, който и досега беше в мнозинство с ГЕРБ. Сборът без Спаси София дава точно 31.
Само напомняме, че заради сложно и почти невъзможно мнозинство в СОС Стефан Софиянски, който също като Васил Терзиев предварително разправяше, че ще се договаря по важни теми, издържа точно година и половина от 4 след старта на третия си мандат, напусна кметския пост в София и стана депутат на изборите през 2005 г. А на негово място беше избран Бойко Борисов и това беше началото на политическата му кариера.


Терзиев обаче има два съществени минуса. Той е първият кмет на София след 1989 г., избран с под 200 000 гласа.


Най-ниският резултат на Йорданка Фандъкова беше на последните избори през 2019 г., когато тя спечели с 209 542 гласа. Той обаче е с 15% по-висок (34 498 гласа) от резултата на Терзиев в неделя, който вече се и оспорва. Фандъкова взе 209 542 гласа срещу 175 044 на Терзиев. Вярно, неговият резултат е повече, отколкото всички гласове за листи на ППДБ, подадени изобщо извън София.
Резултатът на Терзиев е по-нисък и то значително и от резултата на втората на миналите избори Мая Манолова. Разликата е 14 132 гласа в нейна полза. Това е три пъти повече от разликата, която милионерът направи на Ваня Григорова.

Наталия Каменова




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева